Januártól minden számlát látni fog az adóhivatal

HírKlikk 2020. szeptember 13. 19:05 2020. szept. 13. 19:05

Január elsejétől teljessé válik az online számlázás Magyarországon, ettől az időponttól ugyanis már minden számlát, még a magánszemélyeknek kiállítottakat is látni fogja az adóhivatal – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Farkas Gábor, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója.

Magyarországon gyakorlatilag nem marad olyan adózó, aki ne lenne bevonva valamilyen módon az online számlázásba, hiszen még ha számlatömbből papír alapon állít is ki valaki számlát, akkor is adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak – mondta a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója.

2021 január elsejétől a belföldi, az európai közösségen belüli és az unión kívüli exportértékesítésnél is kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden magyar adózónak.

A szakember szerint, ez jellemzően a multinacionális vállalatoknak jelent nehezebb fejlesztést, mivel ők globálisan integrált vállalatirányítási rendszereket használnak. Ezzel szemben, a kisebb adózók jellemzően magyar fejlesztésű számlázórendszerekkel dolgoznak.

„Az a tapasztalat, hogy ezek a hazai fejlesztésű kisebb rendszerek könnyen megugorják ezeket a frissítéseket, ezért nem is számítunk arra, hogy az átállással kapcsolatban tömegesen nagyobb problémák jelentkeznének" – mondta Farkas Gábor.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének kettős célja van: az adóhatóság és a költségvetés bevételi érdekei mellett az, hogy így minden lezajlott tranzakcióról tudnak,

átláthatóbbá teszi a gazdaság működését is, a hatóság pedig jobb hatásfokkal szűri ki a kockázatokat.