Járóka Líviát úgy választották meg, hogy a többség nem tudta, hogy Fidesz tag

HírKlikk 2019. július 4. 08:34 2019. júl. 4. 08:34

Hosszú napon vagyunk túl, amelynek során az Európai Parlament megválasztotta David Sassolit elnöknek, illetve számos alelnököt is, amelyek körülbelül arányosan képviselik Európa politikai, földrajzi megoszlását, sőt a nemi egyensúlyt is.

Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy egy több mint 60%-ban új képviselőkből álló parlamenttől, úgy várják el, hogy alelnököket válasszon, hogy a jelöltek bemutatása nem történt meg és kérdésekre sem volt lehetőség. A szavazólistán is csupán a jelöltek neve és pártcsaládja volt megjelölve.

Így aztán Járóka Líviát, mint néppárti politikust úgy választották meg, hogy a többség nem tudta, hogy Fidesz tag. Annak a Fidesznek, amely Európa minden országában az EP kampány kulcselemeként szerepelt, mint az európai egységet aláásó, és az unió működését veszélyeztető példa. Ehhez képest Járóka Líviát egy szimbolikus, de igen nagy presztízsű pozícióra jelölték, majd választották meg.

Cseh Katalin képviselőtársammal a nap során számos kollégánkkal találkoztunk frakción belül és kívül, hogy felhívjuk a figyelmüket arra, hogy mit támogatnak azzal, ha Járóka Líviára szavaznak. Ugyan szimbolikus kérdésnek tűnik csupán egy alelnöki tisztség, mindazonáltal az ilyen döntések mutatják meg, hogy érték vagy érdek alapú politizálást akarunk folytatni az elkövetkező öt évben.

Szerző: Donáth Anna

Forrás: Facebook