Javaslatok a rokkantnyugdíjasok érdekében

HírKlikk 2019. június 13. 13:47 2019. jún. 13. 13:47

Számos javaslatát ismertette a rokkantnyugdíjasok helyzetének rendezésére a Parlamentben szerdán Korózs Lajos, az országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke.

Ezek között szerepel, hogy a szükséges biztosítási időt az életkorhoz képest, differenciáltan állapítsák meg; ne csak az igénybejelentést megelőző időszakban megszerzett, hanem az érintett által bármikor megszerzett biztosításban töltött időt is vegyék figyelembe; biztosítási időként vegyék figyelembe a nappali tagozatos felsőoktatásban töltött időt; és definiálják törvényben az állapotjavulást.

Ez utóbbira azt javasolta: az egészségi állapotban orvosszakmailag megállapítható olyan pozitív változás, ami egyidejűleg a komplex minősítési rendszerben a minősítési kategória változását is eredményezi.

„Az ellátás csökkentésére kizárólag az egészségi állapot meghatározására használt százalékos értékek változása miatt nem kerülhet sor a jövőben. Ha nem volt tényleges állapotjavulás az újraértékelt esetekben, akkor kötelezően korrigálják a besorolást, a korábbi kategóriák figyelembe vételével. Ha állapotjavulást állapítanak meg, akkor az erről szóló határozat ugyanúgy legyen fellebbezhető, mint az összes többi” – mondta Korózs.

Javasolta azt is: az ellátás összegének meghatározásakor a tényleges fizikai állapotjavulás mértékére, illetve a 2012 előtti rokkantnyugdíj összegére is legyenek tekintettel.

Az új törvényben definiálják azt is, mikor tekinthető sikeresnek a foglalkoztatási rehabilitáció: „Például ha az érintetteknek sikerült az egészségi állapotuknak, a készségeiknek és képességüknek megfelelő munkahelyen elhelyezkedniük, és keresetük eléri az általuk betöltött munkakörre megállapított jövedelemszint legalább 80%-át.” Ha a foglalkoztatási rehabilitáció nem vezetett sikerre és ennek nem az az oka, hogy az ellátott nem működött együtt, akkor rehabilitálhatóság esetén részére a rehabilitációs ellátást újból meg kell állapítani – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy a helyzet rendezéséhez a kormánynak a jogsérelmekre, a kártalanítás szükségességére és az ellátórendszer hiányosságaira kellene fókuszálnia.

Kiemelte: az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata március végéig adott időt a kormánynak, hogy a rokkantnyugdíjasok helyzetét rendezze, miután 2012-ben, amikor a rendszert átalakították, sokaknak nem a valós fizikai állapotát vették figyelembe, és csökkentették vagy elvették az ellátását.

 „Várom én is ezt a nehéz szülést” – mondta Korózs.

Forrás: Hírklikk