Jávor Benedek: a kormány cserben hagyta Magyarországot

HírKlikk 2020. november 12. 06:57 2020. nov. 12. 06:57

Jávor Benedeket, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli kirendeltségének vezetőjét mélyen felháborítja, amit a kormány járványügyben folytat.

Mint a Klubrádió reggeli műsorában elmondta, Magyarország szerencsés helyzetben volt, az első hullámot viszonylag kevés áldozattal átvészelte, köszönhetően annak, hogy a lakosság és az önkormányzatok is kezdeményezték a korlátozások minél gyorsabb bevezetését. Ezután a kormánynak volt három-négy hónapja, hogy felkészítse az egészségügyet és a gazdaságot a második hullámra, de semmit nem tett. Amit mégis, hogy „ebből is üzletet csinálva” rengeteg lélegeztetőgépet vett úgy, hogy azok kezelésére nincs elég szakember.

Szeptember óta drasztikusan emelkednek a számok, lehet látni, hogy a járvány második hulláma sokkal súlyosabban érinti az országot. Ehelyett hosszú ideig semmilyen intézkedést nem hoztak, most pedig olyanokat látni, amelyek a hatalmuk bebetonozására szolgálnak, vagy amelyeken keresztül identitáspolitikai háborúkat folytatnak, illetve a korrupciós lehetőségeiket tágítják. Sőt, még azt is veszélybe sodorják, hogy a gazdaság, a vállalkozások, az önkormányzatok időben hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyeket – „ha már a kormány semmiben nem segít az országnak” – az Európai Uniótól megszerezhetnének. Azzal fenyegetőznek, hogy megvétózzák azt az európai uniós mentőcsomagot, amely lehetővé tenné, hogy az ország segítséghez jusson a járvány elleni küzdelemben – tette hozzá a politikus.

Ez egészen felháborító, egészen elképesztő, ilyet kormánytól még nem láttam. Magyarországot cserben hagyták, Magyarországot egyedül hagyták a járvány elleni küzdelemben – fogalmazott Jávor Benedek. Az elmúlt 24 órában olyan szinten csúcsosodott ki ez az arcátlan, cinikus, pikírt „letojása” az ország gondjainak, hogy az túlmegy minden határon – tette hozzá.

A mostani korlátozásokkal mindenki egyetért, de sok száz, sok ezer ember életét meg lehetett volna menteni, ha fokozatosan szigorítanak már szeptembertől, sőt, minél korábban kezdik el, annál kevésbé szigorú korlátozásokra lett volna szükség, mert nem terjedt volna el ennyire a járvány – jegyezte meg. Elég lett volna ránézni Belgium példájára, ahol elszabadult a járvány, mert nem volt hivatalban megfelelő kormány. A távozó kabinet már, az új még nem mert vagy tudott szigorítani. Nálunk viszont nem kormányváltás volt, hanem tíz éve kétharmad.

Forrás: Klubrádió