Jelképes nyakleves Orbánnak

HírKlikk 2019. október 17. 09:23 2019. okt. 17. 09:23

Budapest megszerzésével Karácsony Gergely jelképes nyaklevest adott Orbán Viktornak, akinek alighanem ez az első nagy kudarca - írja a Le Figaro cikkét szemléző Népszava

Az ellenzék rést talált a hatalom páncélján, bár a Fidesz uralmát ezzel még nem rendíti meg. De reménysugarat nyújt az ellentábornak egy olyan kormánnyal szemben, amelyről egészen mostanáig úgy tűnt, hogy semmi sem ingathatja meg.

Az elemzés idézi Guy Verhofstadtot, aki azt hangsúlyozza, hogy Magyarországon jó úton halad a küzdelem az illiberalizmus és az állami szintű korrupció ellen. Az ellenzéki összefogás vidéki sikerei láttán elemzők egyetértenek ezzel az értékeléssel. A szavazópolgárok többsége ugyan helyesli a gazdaságpolitikát, a migránsok elutasítását, valamint a miniszterelnöknek azt a törekvését, hogy az ország regionális hatalom legyen, viszont nem nézi jó szemmel az iskolák és a kórházak lepusztulását. És úgy tűnik, gátat akart vetni a Fidesz hegemonikus törekvéseinek.

Laki Gergely a Policy Solutions-tól azt mondja: biztos, hogy Orbán országos jelentőségű kudarcot szenvedett, de senki sem tudja, miként reagál rá. Viszont az sem világos, képes lesz-e fenntartani az egységet az ellenzék a következő választásig, tud-e közös programot kidolgozni. Az odavezető út tele van csapdával. De azért Orbán a választás éjszakáján burkoltan elismerte a veszélyt, amikor gratulált a PiS-nek, miután az egy évvel az önkormányzati választáson kapott pofon után most felülkerekedett.

Forrás: Népszava