Jeszenszky Géza cáfolja Orbán Viktor legendáját

HírKlikk 2019. június 16. 06:28 2019. jún. 16. 06:28

Mindenkit személyes felelősség terhel, aki asszisztált Orbán rossz irányváltásához – jelentette ki Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, volt nagykövet.

Jeszenszky Géza 2014-ben lemondott oslói nagyköveti posztjáról, amikor az Orbán-kormány a Norvég Alapot és az általa támogatott civileket kezdte támadni. 

 

– Nagykövetként védtem, amit védeni lehetett. Volt, amit nem lehetett, arról igyekeztem nem beszélni. A Norvég Alap elleni támadások elindítása előtt engem senki nem kérdezett meg. Próbáltam jobb belátásra bírni a kormányt. Először táviratokat, leveleket küldtem, aztán találkozót kértem Lázár János minisztertől. Csak egy helyettes államtitkárig jutottam. Felajánlottam, diplomataként mindent elkövetek, hogy elsimítsam az ügyet Norvégiával, ha van ilyen igény. Ha nincs, akkor lemondok. Államközi szerződést sértő ügyet nem akartam képviselni

– magyarázta döntését.

A lap megjegyezte, hogy köztudott, hogy fia a kormánytábort erősíti.

– Elfogadom, hogy a fiam másként gondolkodik a politikáról, mint én. Szerintem ennek elsősorban nem is politikai, inkább pszichológiai okai vannak. Egy volt külügyminiszter apával a háta mögött azt szeretné, ha saját jogon szerezne ismertséget és népszerűséget

– jegyezte meg a politikus.

Harminc évvel ezelőtt, 1989. június 16-án tartották Nagy Imre és társai újratemetési szertartását a Hősök terén. Orbán Viktor politikai karrierje az akkori beszédével indult be. Jeszenszky díszőrséget állt a koporsóknál, akkor találkozott először Orbán Viktorral. Gratulált neki, de hozzátette, hogy korainak, veszélyesnek tartja beszédét.

A cikkben szóba kerül a legenda, miszerint Antall József miniszterelnök a halálos ágyán Orbán Viktort nevezte meg politikai örökösének.

- Cáfolom az állítást. Antall József nővérének lánya az én feleségem. Életének egy részét Antall ebben a lakásban töltötte, ahol most ülünk, elég jól ismertem a véleményét. Amikor válságosra fordult az állapota, határozott álláspontja volt, hogy nem akarja megkötni az MDF kezét, ezért nem nevez meg senkit utódjának. A tehetségesnek és felkészültnek tartott ellenfeleit viszont mindig is becsülte. Halála előtt nem csak Orbán Viktorral beszélt, hanem az SZDSZ-es Tölgyessy Péterrel is. A legendából csupán annyi igaz: számoltunk a lehetőséggel – mi több, kívánatosnak tartottuk volna –, hogy az 1994-es választás után az MDF koalíciót kössön a Fidesszel. Ebből semmi nem lett, vesztettünk.

Az interjúban kitért az 1956-os Intézet beolvasztására a kormányközeli Veritas Intézetbe. 

– Az intézetet kiváló barátom, akit máig gyászolok, Litván György hozta létre. Fájdalmas. Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik. Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni

– állapította meg.

Az MDF volt politikusának feltették azt a kérdést is, hogy mekkora az MDF felelőssége az Orbán-rendszer kiépülésében.

– Bíztunk Orbán Viktorban, aki 2002-ig más ember volt. Mindenkit személyes felelősség terhel, aki látta, hogy Orbán rossz irányba fordul, de asszisztált ehhez, és máig kitart mellette. Az, amit a mai Fidesz képvisel, teljesen ellentétes a rendszerváltozás szellemiségével, céljaival, módszereivel. Semmiképpen sem tudtam volna elképzelni például, hogy a parlament egy mindenre rábólintó intézménnyé válhat, amilyen Kádár idején volt

– közölte.

Jeszenszky Géza nemrég részt vállalt a Felelős Értelmiség nevű mozgalomban. Elmondása szerint arra akarják felhívni a figyelmet, hogy radikális változásra van szükség, és elsődleges céljuk az EU-ellenes propaganda leállítása.

Forrás: Népszava