Jeszenszky Géza: több józanság volt Sztálinban és utódaiban, mint ma Putyinban

HírKlikk 2022. október 2. 15:22 2022. okt. 2. 15:22

A volt külügyminiszter, diplomata és történész, Jeszenszky Géza, a mára kialakult nemzetközi helyzet összefüggéseiről beszélt Németh Péterrel a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Még a hidegháborúban sem volt ennyire súlyos a helyzet, mint most” – vázolta az orosz offenzíva nyomán kialakult állapotot Jeszenszky Géza.  Még akkor is, ha Sztálin és utódai egy feltételezett erőfölény birtokában képesek lettek volna megindulni Európa irányába. „Az utódokban volt annyi józanság, hogy felmérték és megértették ennek globális és katasztrofális következményeit.”

Most minden korábbinál súlyosabb a helyzet, mivel nem szimpla fenyegetőzés történt, mint Hruscsov idejében, hanem véres háború zajlik s „nincs egy kompromisszumos megoldása”. Ukrajna érthetően nem adja fel önként a területe ötödét, Putyin meg láthatóan azt erőlteti, hogy nem vallhat kudarcot. „Így mindkét fél végkimerülésig kész harcolni.”

A volt külügyminiszter szerint rendkívül súlyos a világpolitikai helyzet és senki sem látja, mi lesz belőle.

Arra a felvetésre, hogy van-e történelmi háttere a magyar kormány viselkedésének ebben a helyzetben, Jeszenszky a II. világháborús időszakot, a nácik oldalán eltöltött éveket említette. „Bár erre bizonyos történelmi magyarázat még adható, mivel „’41-ben még tényleg reálpolitikai megfontolásból úgy tűnhetett, hogy mivel Európa nagy része Hitler uralma alatt van, Anglia egyedül maradt, feltételezhető volt, hogy Hitleré lesz egész Európa.”

Most viszont senki sem gondolhatja – Orbán a legkevésbé –, hogy a győztes mellé állna Európával szemben. „Magyarország számára az is tragédia lenne, ha Oroszország kerekedne felül.”

Ez már nem békepártiság, amivel a választások idején manipulált Orbán és a Fidesz-propaganda. Az pedig már életveszélyes, „amikor odáig mennek, hogy az Európai Unió, a szankciók felelősek a háború elhúzódásáért, az infláció robbanásáért és erre újabb nemzeti konzultációnak nevezett agymosást építenek.”

Azt az orbáni felvetést, hogy csak akkor lesz béke, ha az Egyesült Államok és Oroszország tárgyal róla, már eleve formailag is hibásnak jellemezte a volt külügyminiszter. Ugyanis „az Egyesült Államok nincs háborúban.” Ettől eltekintve, Jeszenszky véleménye szerint az USA ugyanazt mondaná és képviselné, amit Ukrajna, hogy a béke akkor következne be, ha Oroszország azonnal kivonulna.

„De ennek éppen az ellenkezője történik, miután éppen most annektálja, teszi orosz területté Ukrajna egy részét.” Miközben váltig azt hangoztatja, hogy katasztrófaként éli és vallja a szovjet birodalom felbomlását. „Márpedig a mi szempontunkból nem április negyedike volt a felszabadulásunk valódi ünnepe, hanem a szovjet csapatok kivonulása.”

 

Forrás: Hírklikk