Jó eséllyel az olaszországi koronavírus-változat terjed Magyarországon

NVZS 2020. március 9. 14:36 2020. márc. 9. 14:36

„Éppen ideje lenne, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a különböző helyzetekre készített forgatókönyveket, hogy a lakosság, az üzleti körök tudják, mire számíthatnak, illetve mi a teendőjük a koronavírus-járvány különféle hatásai esetén” – szögezte le portálunknak Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos, aki szerint nem csak ez a baj a helyzet kezelésével. „Nagy az alulinformáltság, nem megfelelő az információgyűjtés és/vagy visszatartják azt, amit tudnak”. Olaszországban a többi között azért lehet súlyosabb a járvány, mint Németországban, mert nem ugyanaz a vírus terjed a két országban. Nálunk minden bizonnyal az olaszországi variáns ütötte fel a fejét. Falus közbotránynak mondta a sajtóban egy fertőzött család esetéről megjelent beszámolót, hozzátéve: könnyen előfordulhat, hogy a magyar állam beperelhető lesz, ha tényleg az történt, amit leírtak.

Az Index írta meg annak a családnak a kálváriáját, amelynek egyik tagja – az idős édesapa – súlyos beteg lett a koronavírus fertőzés nyomán, jelenleg eszméletlen állapotban kórházban van. A hivatalos tájékoztatás szerint, az ötödik magyarországi koronavírusos beteget a fia fertőzhette meg. Az idős férfi fia azonban azt mondja, a bejelentés előtt több mint egy héttel a háziorvosa őt már beküldte a Szent László Kórházba koronavírus-gyanúval, ahol meg is vizsgálták, majd hazaküldték, de nem biztos benne, hogy a koronavírustesztet is elvégezték rajta. Azóta az édesapja már nincs eszméleténél, édesanyját pedig karanténba helyezték – írja a portál, amely a beteg fiának beszámolója alapján, elképesztő hiányosságokról rántja le a leplet.

Perelhető lehet az állam

„Ha igaz, amit a cikkben leírtak, akkor az közbotrány, felveti a kórház vezetőségének felelősségét az elkövetett hibák tömkelege” – mondta felháborodottan Falus Ferenc. Portálunknak kifejtette: a betegirányítástól kezdve, a látogatófogadásig minden szinten hibát hibára halmoztak. Ez nem az operatív törzs, hanem a kórház vezetőségének felelőssége.

Szerinte egyébként könnyen előfordulhat, hogy a magyar állam is beperelhető lesz, ha bizonyíthatóvá válik, hogy az idős ember egészségkárosodása összefügg az ügy kezelésével. Bebizonyosodhat ugyanis, hogy a tisztifőorvosi körlevél túlságosan szűkre vette azoknak a körét, akiknél a vizsgálatot el kell végezni.

Az ügy minden egyes lépése külön-külön is botrány; s talán elkerülhető lett volna az idős ember feleségének megfertőződése (mint ma kiderült ő a két új fertőzött egyike), illetve potenciális további fertőzéseket is meg lehetett volna akadályozni, ha nem engedik őt tömegközlekedéssel kórházba menni.

Hiányoznak a forgatókönyvek

Ami pedig a kormány tevékenységét illeti a koronavírus-járvány kezelésében – erre is van egy-két bíráló szava a szakembernek.

„A kormánynak elég ideje volt arra, hogy elkészítse és nyilvánosságra hozza a járvány kezelésére kidolgozott különböző forgatókönyveket... a lakosság körében azért uralkodik el a pánik, mert nem mondják meg, hogy mi történik, ha olyan lesz a járvány, s mi akkor, ha amolyan” – húzta alá. Személyes tapasztalata – de mások is hasonlókról számolnak be beszélgetéseik során –, hogy rengetegen kérdezik, mire számíthatnak. Hogyan tervezzenek? Mit csináljanak egy, két vagy három-négy hét múlva esedékes rendezvényekkel? Szervezzenek-e ilyeneket? Ha igen, és elmarad, ki kártalanítja őket, stb. „Kezd botrányossá válni, hogy nemhogy ezekre a kérdésekre nem kapnak válaszokat, de még azt sem tudják, kihez forduljanak tanácsért és tényekért” – szögezte le Falus Ferenc.

Régebben gyűjtöttek fontos adatokat

Falus szerint ráadásul alapvető adatok hiányoznak, így számos jogosan felmerülő kérdésre nem lehet válaszolni. Nem tudni például, hogy milyen az esetek területi eloszlása – pedig ezt kell ismerni ahhoz, hogy tudjuk, egyes területeken mi a teendőnk. Azt is gyűjteni és közzé kellene tenni, hogy hányan vannak a karanténba kerültek közül kórházban; közülük hányan vannak intenzív osztályon; azok közül, akik intenzívre kerültek, hányat kellett lélegeztetőgépre tenni; egy adott napon hányan vannak ilyen gépen, stb..

 „Tíz évvel ezelőtt, még minden nap kiadtunk ilyen adatokat” – szögezte le. Hozzáfűzte: „még azt sem tudjuk, hogy napjainkban egyáltalán gyűjtik-e ezeket az adatokat vagy csak visszatartják” – tette hozzá.

Miértek sora

Mi lehet az oka annak, hogy egyes területeken sokkal súlyosabban alakul a járvány, mint másutt. Konkrétan: miért van az, hogy Olaszország már a harmadik legfertőzöttebb országgá lépett elő (Kína és Dél-Korea mögött), s hogy ott magas a halálozási szám, holott például Németországban korábban fedezték fel a vírust, a fertőzöttek száma mégis csak a hetede az olaszországinak, s halálos áldozatot nem is követelt eddig a járvány. Falus nem ért egyet az erre a kérdésre a SOTE rektora, Merkely Béla által adott válasszal (az ATV Heti Napló című műsorában által mondottakról lásd keretes írásunkat).

Ezt mondta Merkely

„A magam részéről jobban szeretem a szisztematikus német rendszert...a fegyelmezett lakosság azt csinálja, amit mondanak neki...s aki kicsit lázas, köhög, otthon marad” – mondta a Heti Naplónak Merkely Béla, a SOTE rektora, hozzátéve: az olaszoknál „gyanúsnak” tartja, hogy sok idős embert veszítettek el. „Valószínűleg az intenzíveken keveredhettek a fertőzött és nem fertőzött betegek” – magyarázta, kifejtve, hogy a vírus betegről betegre, betegről orvosra, orvosról  betegre fertőződhetett át.

Szerinte az olaszországi intézkedések – karantén például – pánikot okozhatnak. Ugyanakkor a magyar intézkedéseket teljesen rendben lévőnek találja. Szerinte a magyar egészségügy felkészült a helyzet kezelésére.


Hangsúlyozva, hogy túlságosan kevés információ áll rendelkezésre a biztos következtetések levonásához, a maga részéről két tényezőt tart valószínűnek. Az egyik, hogy Olaszországban sokkal korábban megjelent a vírus, mint ahogy foglalkozni kezdtek vele, így bőven bevitték idősotthonokba, lakásokba. Nagyon sok idős ember került kapcsolatba a vírussal az olaszoknál, a németeknél pedig nem. „Hiszen nem úgy történt, hogy egyszer csak kiderült, hogy fél Milánó meg van fertőzve” – mondta, hozzátéve, hogy Németországban valószínűleg behurcolt fertőzések vannak, amiket jobban el tudtak különíteni, s elképzelhető az is, hogy a vírushordozó egyedek valós száma és a megbetegedettek száma közötti különbség sokkal kisebb.

Vírus-variánsok – nincs miért örülnünk

A másik ok Falus szerint az lehet, hogy nem ugyanaz a vírusvariáns terjedt el a németeknél, mint az olaszoknál. „Jó lenne, tudni, ha valaki publikálná, hogy mennyire tér el a két vírus szerkezete, de sajnos ezt egyelőre nem tették közzé” – mondta. Abban azonban szinte bizonyos – s ez nem jelent túl sok jót számunkra –, hogy Magyarországon ugyanaz a vírus terjed, mint Olaszországban.

Járvány Olaszországban

 Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Olaszországban viharos gyorsasággal terjed a kór, az ország negyed vesztegzár alá került már. Egy nap alatt újabb 133 halálos áldozatot követelt a koronavírus, ezzel 366-ra emelkedett a bizonyítottan ebben elhunytak száma. Csak a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Lombardiában a halálos áldozatok száma egyetlen nap alatt 154-ről 257-re emelkedett. A vírus-fertőzöttek közül eddig 622-en gyógyultak meg, a fertőzöttek közül 3557-et kezelnek kórházban, intenzív osztályon 650 beteg van A fertőzöttek száma is ugrásszerűen emelkedett: 6387-re nőtt az előző napi 5883 esetről.

Ami az olasz kormány által elrendelteket illeti, ezeket az intézkedéseket itt szedtük össze.

A járvány globális terjedéséről itt találhatja meg a legfrissebb adatokat, a magyarországi információk pedig itt olvashatók.