Jó helyen lesz a Bem téren az ellenzéki tüntetés

Nagy András 2018. szeptember 14. 15:21 2018. szept. 14. 15:21

Bem József valódi szabadságharcos volt, ezt még a Fidesz-hívők sem tagadhatják. Lehet, nem ezért vitték az ellenzéki pártok a vasárnapi Európa-párti, Orbán-ellenes tüntetésüket a tábornokról elnevezett térre, de a helyszín több szempontból szimbolikus a NER ellenfelei számára.

Orbán Viktor kétharmados bukása (az EP szerdán masszív többséggel fogadta el a magyar kormány antidemokratikus politikáját és hatalomgyakorlását taglaló Sargentini-jelentést) után a vasárnapi ellenzéki demonstráció lesz az első alkalom, amikor a demokratikus ellenzék megmutathatja, hogy létezik, és van mondanivalója azoknak, akik nem a mai autoriter, keleti típusú, illiberális, kleptokratikus Magyarországban hisznek.

Hogy miért éppen a Bem térre hívják az európai jogállami és demokratikus normákat értéknek tartó, igazságos és fejlődő Magyarország híveit, arra több magyarázatot is hallottunk, de alighanem szerepet játszott az MSZP, a DK és a Párbeszéd döntésében, hogy a Külügyminisztérium főépületének is helyet adó tér névadója Bem József.

Bem ugyanis Orbán Viktorral ellentétben valódi szabadságharcos volt, és – most érdemes figyelni – még migráns is. A cseh származású lengyel nemesi családban felnövő tábornok 1848-ban álruhában, de már a napóleoni háborúk során kiérdemelt francia Becsületrenddel a mellkasán szökött Magyarországra, majd az erdélyi csapatok vezetésével akkora csapásokat mért az orosz seregekre, hogy azóta is emlegetik.

Maga a Bem József tér egyébként földrajzilag éppen szemben áll az Országházzal és a legtöbb minisztériummal, ahol az áprilisban összecsalt kétharmados többségét parlamenti helyekre váltó fideszes elit pöffed, mellesleg Bem tábornok mindig is híres volt arról, hogy a korabeli pártoskodással mit sem törődve kizárólag a magyar, és persze a lengyel nép érdekét szem előtt tartva tette, amit tennie kellett e nemzetek szabadságáért és függetlenségéért.

Végül, de nem utolsó sorban: a történelmi leírások szerint Bem Józsefet kimondottan kis termetű, vézna, beteges ember létére hatalmas bátorság, kitartás és lelkierő jellemezte. Csupa olyasmi, ami a mai ellenzékre is ráfér.