Jó irányba mozdulhat az iregszemcsei iskola ügye

Csanádi Dávid 2020. július 17. 08:26 2020. júl. 17. 08:26

Felcsillant a remény, hogy mégis lehet étkezője az iskolában az iregszemcsei gyerekeknek. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője Farkas János helyi önkormányzati képviselő kérésére megkereste Süli János minisztert, a választókerület országgyűlési képviselőjét, aki nyitott volt a problémára. Folytatás két hét múlva.

Pakson, a választókerület központjában kerestük meg Süli képviselő urat, aki nyitott volt arra, hogy a lehető leggyorsabban próbáljuk meg megtalálni a megoldást. Egyelőre konkrétumokkal még nem tudok szolgálni, most vizsgáljuk, hogy milyen irányba lehet elmozdulni és körülbelül két hét múlva felkeressük az önkormányzatot, ahol vagy rendkívüli testületi ülésen, vagy a polgármesterrel és az ügy többi szereplőjével beszélnénk meg, hogy milyen megoldási lehetőséget látunk – nyilatkozta a Hírklikknek Keresztes László Lóránt, aki bízik abban, hogy sikerül megoldást találni arra, hogy az iregszemcsei gyerekeknek ne kelljen oda-vissza csaknem két kilométert gyalogolni az étkezések kedvéért.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola közel 1,4 milliárd forintos felújítási projektje uniós forrásból valósulhat meg, ám az épületbe nem terveztek ebédlőt (az ezzel kapcsolatos cikksorozatunkat ide, ide és ide kattintva lehet megtalálni).

Tóth Szabolcs polgármester néhány nappal ezelőtt meglepő javaslattal állt elő az Iregszemcse Község Önkormányzata nevű privát(!) Facebook-csoportban, amit Farkas János önkormányzati képviselő nyilvánosságra hozott.

Az elmúlt hetekben a tankerület vezetőjével sokat beszélgettünk, találkoztunk és segítettük egymás munkáját. Ennek az együttműködésnek és a probléma megoldás-keresésének az lett az eredménye, hogy kijárták számunkra azt az utat, hogy 20 fős kisbusz fogja szállítani a gyerekeket az iskolából az ebédlőig természetesen ha igénybe akarják venni, de ott lesz mindig. Nagyon szépen köszönöm az új iskolát is és ezt a lehetőséget is!” – írta a polgármester.

Ez azért is érdekes, mert Csike Tamás tankerületi igazgató korábban arról tájékoztatta a Hírklikket, hogy az iskolában jelenleg 188 diák tanul, de a felújítás után 400 tanulót tud majd fogadni, és várhatóan ide járnak majd több környékbeli településről is a gyerekek.

Ha ebből a 400-as számból indulunk ki, az a polgármester által említett busszal 20 fuvart jelent a három perc alatt megtehető távolságon. Ez 60 perc, ha a be- és kiszállásra csak 3-3 percet számolunk, ami aligha elég egy kisiskolás csoportnál, akkor már 180. És ez csak odafelé… Persze a folyamatos étkeztetéssel időt lehet nyerni, de azért valamennyi visszaúttal így is kell számolni, legyen mondjuk összesen 240 perc a vége. Egészen megnyugtató, hogy a kisbuszos megoldással négy óra alatt le lehet bonyolítani a tanulók ebédeltetését…

Mindenképpen hatékonyabbnak tűnik tehát Farkas, Keresztes, és a remények szerint, most már Süli képviselők útkeresése. Folytatás két hét múlva, remélhetőleg megoldással.