"Jó lenne csinálni egy Viktorjugendet"

HírKlikk 2019. március 7. 05:41 2019. márc. 7. 05:41

Hangfelvétel került nyilvánosságra arról, hogy a nácikat állította követendő példának a fideszesek elé G. Fodor Gábor.

"Talán egyébként ez egy jó gondolat - ezt ne írd le! -, jó lenne csinálni egy Viktorjugendet" - jelenti ki egy hangfelvételen G. Fodor Gábor kormányközeli politológus-elemző, megmondóember, a 888.hu főszerkesztője, illetve etikátlanságért elkaszált volt egyetemi tanársegéd - írja a Népszava.

A felvételt az Indafilmre töltötték fel egy hete, és szerdán a 444.hu vette észre. A hangfelvételhez tartozó leírás nem túl részletes, azt közli, mindez egy fideszes fórumon hangzott el.

Csak hogy egyértelmű legyen: a "Viktorjugend" a Hitlerjugendre utal, ami a német nemzetiszocialista pártnak, vagyis a náciknak az ifjúsági szervezete volt 1945-ig. G. Fodor a 444.hu megkeresésére úgy reagált, nem emlékszik ilyesmire - "be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?", kérdezett vissza -, ám a Magyar Hangnak később már elismerte a felvétel eredetiségét.

"Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni"

- nyilatkozta G. Fodor Gábor. Fogadkozott, szélesebb nyilvánosság előtt nem mondana ilyet, hiszen pontosan tisztában van azzal, hogy a Viktor és a Jugend szavak együttes említése - szerinte - rossz és igazságtalan üzenettársításra alkalmas. Nem kért elnézést.

Forrás: Népszava