Joe Biden telefonon egyeztetett az izraeli és palesztin vezetőkkel

HírKlikk 2021. május 16. 05:30 2021. máj. 16. 05:30

Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a héten kiújult harcok miatt.

Az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a Hamász palesztin szervezet rakétatámadásaitól − mondta Joe Biden az izraeli kormányfőnek.

Palesztin források szerint a Mahmúd Abbásszal folytatott telefonbeszélgetésében az amerikai elnök nyugalomra intett a harcokkal kapcsolatban, és megerősítette támogatását a kétállami megoldás iránt. Az amerikai elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a felek csökkentsék az erőszakot a térségben. Szintén palesztin közlés szerint

Az amerikai elnök kitért arra is, hogy Washington ellenzi a palesztinok kilakoltatását a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra  városnegyedből.

A kilakoltatások ügye volt a kiújult harcok egyik gyújtópontja.

Netanjahu azt hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktusban nem érintett személyek ne váljanak a hadsereg támadásainak célpontjaivá. A sajtóirodáknak is otthont adó toronyház lebombázásáról azt mondta: ott terrorista célpontokat támadtak, és az épület kiürítését a művelet előtt időben megszervezték.

Forrás: MTI