Jogorvoslat nincs, politikai lépések kellenek

NVZS 2018. december 11. 13:26 2018. dec. 11. 13:26

„Nincs jogorvoslat arra itthon, amit tegnap a Fidesz csinált a Parlamentben, s az is kérdés, hogy a strasbourgi európai bíróság foglalkozna-e egyáltalán az üggyel” – közölte a Hírklikkel Wiener György jogász. Politikai lépéseket lehet csak tenni – fűzte hozzá.

Mint portálunk is beszámolt róla, tegnap az MSZP, a Párbeszéd, a DK és Szél Bernadett összesen 2925 módosító indítványt nyújtott be a rabszolgatörvény-tervezethez, mondván, ezek egyenkénti megtárgyalása mintegy 150 órányi túlmunkát feltételez, kóstoljanak hát bele a Fideszes képviselők abba, milyen plusz 15­0 órát dolgozni. Némi zavar után a Fidesz-többség sms-ben összehívta az Országgyűlés igazságügyi bizottságát, amely eseti állásfoglalást adott ki, arról, hogy egy csomagban, egy szavazással döntenek a közel háromezer módosítóról. Az ellenzék erre hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta az ülést, mire Kövér László házelnök kirendelte a Parlamenti Őrséget, illetve egyes ellenzéki képviselőket kizárt az aznapi ülésről, másokat büntetéssel fenyegetett meg.

Van-e jogorvoslat az ellen, ahogy a Fidesz kezelte a módosító indítványokat? – kérdeztük Wiener Györgytől, a politikatudomány kandidátusától. A szocialista politikus leszögezte: „Miután egyedi döntéssel oldották meg az ügyet, ezért nincs lehetőség alkotmánybírósági kontrollra”. Hozzátette: elvben lehet persze Strasbourghoz fordulni (ahogy azt egyébként szocialista politikusok tegnap jelezték is), de nem biztos, hogy az európai bíróság foglalkozna az üggyel, egyedi döntésekkel ugyanis nem szokott.

S hogy akkor milyen mozgástere van egyáltalán az ellenzéknek? Wiener szerint politikai lépésekre van lehetőség, kezdve attól, hogy kivonulnak az ülésekről (tegyük hozzá, tegnap végül a teljes ellenzék, kivonult, a Jobbikkal egyetemben), vagy akár az Országgyűlésből,  egészen addig, hogy tüntetéseket, ellenállást szerveznek. Még a bojkottnak is van hagyománya a magyar történelemben: 1924 november végén Bethlen István kivezettette a szociáldemokrata képviselőket, amit fél éves bojkott követett. „Ha már mindenben utánozzák a múltat Orbánék, akkor ez is beleférhet nekik” – szögezte le Wiener, aki emlékeztetett arra is, hogy nem csak az obstrukciónak, de a parlamenti őrségnek s van hagyománya idehaza. Először 1912-ben Tisza István vetette be, miután felállították az őrséget, amely egészen 1945-ig működött is.