Jöhetnek a lagzik!

Bánó András 2020. május 14. 17:18 2020. máj. 14. 17:18

Meglepő bejelentést tett a Kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nem is engedte át ezt a jó hírt Gulyás Gergely miniszternek. Közölte, hogy a tervezett lazítások között van az is, hogy június elsejétől – akár 200 fő részvételével – újra lehet esküvőt és lagzit is tartani, de csak vidéken és Pest megyében.

Én ezt őszintén mondom, nem értem. Budapesten miért nem lehet, miért csak vidéken és Pest megyében? Hiszen ma este vagy legkésőbb holnap reggel a miniszterelnök úgyis bejelent a fővárossal kapcsolatban is enyhítéseket.

Mire alapozom ezt? Arra, hogy ahogy a miniszter mondta, sorra érkeznek be a kerületi polgármesterek hozzászólásai, és ezek között egy sincs, amely a további szigorítás mellett érvelne. Akkor június elsején miért nem lehet Budapesten lagzit tartani? Indokolja meg a kormány! Mi baj lehet egy fővárosi lagzival? Miért biztonságosabb egy vidéki esküvő, mint egy fővárosi, amelyet mondjuk egy külső kertvárosi kerületben tartanak? Ki tud erre épkézláb választ adni? Mi lehet az az indok, amely nem engedi mától számítva 18 nap múlva(!) hogy egy magyar esküvő elengedhetetlen kellékét a lagzit megtarthassák az ország fővárosában?

Elképzelni se tudom. Mint ahogy azt sem, hogy miközben a közelmúltban épp a kormányszóvivő asszony korrigálta Gulyás minisztert, aki azt találta mondani, hogy 500 fő alatti rendezvényeket lehet majd tartani augusztus 15-ig. Alexandra akkor ugyanis korrigált, és közölte: a miniszter állításával ellentétben, semmilyen rendezvényt nem lehet tartani. Akkor most, hogy is van ez?

Mondjuk szabadtéren 200 néző részvételével rendezett kis kamarakoncerteket nem lehet tartani, de lagzit igen? Ha lagzi van, akkor kétszázan mégis odamehetnek? Igaz, a szóvivő asszony kijelentette: be kell tartani a biztonsági előírásokat, így az asztalok közötti védőtávolságot.

Na de ha kötelező a másfél méteres távolság, akkor mi lesz a menyasszonytánccal?