Jól tette a CEU, hogy Bécsbe költözött

HírKlikk 2020. október 2. 20:21 2020. okt. 2. 20:21

„A magyarországi politikai helyzetet ismerve, nem látom a javulás jeleit, nem látok jelentős változást, ezért úgy gondolom, hogy a CEU jól döntött, hogy Bécsbe költözött, és én nagyon örülök annak, hogy a CEU itt van”  – mondta az osztrák oktatásért, tudományért és kutatásért felelős szövetségi miniszter. Heinz Fassmann Bécsben a CEU-ra látogatott és a többi között arról beszélt, hogy az oktatás és a tudományos kutatás az országa egyik alapvető erőforrása.

Az osztrák egyetemi tanév hivatalos kezdetének alkalmából tett hivatalos látogatást a CEU-n Heinz Fassmann, aki méltatta a CEU oktatásának minőségét, s kifejtette, hogy bár Ausztria bevételeinek nagy része az iparból, turizmusból és a szolgáltatásokból származik, az ország csak akkor lehet sikeres, ha a munkaereje magasan képzett, ezért szorgalmazta az egyetemek finanszírozásának növelését. „Az oktatás és a tudományos kutatás az egyik alapvető erőforrásunk. Svájc a csokoládéjáról és bankjairól híres, én azt akarom, hogy Ausztriát az egyetemeiről ismerjék, legyen az állami vagy magán. Valamint kiváló professzorairól és tudósairól”  – idézi mondandóját a CEU által portálunkhoz eljuttatott közlemény

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora szerint az osztrák felsőoktatási rendszer jövőjének egyik kulcskérdése egy olyan vízumrendszer, amely „a lehető leggyorsabban tud reagálni az Ausztriában tanulni vágyó külföldi diákok vízumigényléseire”. Elmondta, hogy az egyetem számos diákja online csatlakozott az órákhoz, mert a vízumára vár. Hozzátette, hogy a CEU rendkívül sokat köszönhet az osztrák hatóságoknak, azonban a „vízumok kérdése az egész világ oktatásának egyik kulcskérdése.” 

(Fotók: CEU/ Benedikt von Loebell )