Jön a kampány - Újra nyomoznak a nokiás doboz ügyében

Konczik Márton 2017. május 29. 14:05 2017. máj. 29. 14:05

Az alaki hibáktól hemzsegő indítványában a Szegedi Fellebviteli Főügyészség a felmentést követően azt kezdeményezte a szegedi táblabíróságnál, hogy nyomozzák újra teljesen elölről, immár harmadszor a nokiás doboz meséjét.

Amennyiben ezt a képtelenséget a szeptemberben induló eljárás során elfogadná a Szegedi Ítélőtábla, a Fidesz már harmadszor tematizálhatná evvel a mesével az országgyűlési választásokat. Az ügyet nyomon követőket már meg sem lepheti, hogy az iratokkal egy időben megérkezett a kitüntetés is Polt Pétertől az eljáró szegedi ügyésznőnek.

Szeptemberben révbe érhet Handó Tünde 2012. januári hivatalba lépését követő első döntéseinek egyike. A "Hagyó-per" csak azért is Szegeden kötött ki, ahogyan azt Handó a kezdetektől fogva eltervezte. Alkotmánybírósági ellenvélemény és döntés ide vagy oda, csak azért is a második újrakezdett eljárás során is kizárólag Szeged lehetett a végállomás!

Talán a miért megértése során segítségünkre lehet, hogy az ügyben eljáró Szegedi Táblabíróság elnöki posztjára az egyedüliként pályázó, és Handó által kinevezett Harangozó Attila egy sajtótájékoztatón "kenyéradó gazdájának" nevezte az OBH elnökét, a Strasbourgi Emberjogi Bíróságot pedig "úri klubnak" titulálta.

Nem lepődhetünk meg tehát, hogy Polt Péter szegedi ügyészei is buzgón munkálkodva teszik a dolgukat. Na de mit is?

2016 nyarán a kecskeméti bíróság első fokú ítélete megérkezett az ügyben eljáró Dr. Kaszáné dr. Horuczi Zsuzsanna fellebviteli ügyészhez Szegedre. Evvel szinte egy időben Polt Péter legfőbb ügyész Magyar István-díjjal tüntette ki a Hagyó-ügyben eljáró ügyésznőt.

Mire is tett indítványt a kitüntetett ügyésznő?
Immár harmadik alkalommal kezdjék teljesen elölről a nyomozást, és folytassák le az állítólagos nokia dobozos vesztegetés ügyében. Minden érintettet hallgassanak meg újra tanúként, csak és kizárólag ismét Hagyó legyen az egyetlen gyanúsított. A mára már csak 15 millióra zsugorodott ügyben az elsőfokú bíróság felmentette a volt főpolgármester-helyettest.

Az első nyomozás 2010 februárjától 2011 októberéig tartott. Ez közel 20 hónap, azaz 600 nap volt. A második nyomozás szinte egyedülálló módon az iratismertetés és a vádemelés után a kecskeméti tárgyalással egy időben folytatták le. Az eljárás rendkívül részletes és hosszadalmas volt. 2012 novemberétől 2015 júniusáig zajlott, azaz 33 hónapon keresztül. Ez közel ezer napot jelentett, és eredménytelenül zárult. Balogh Zsolt 2010 februári nyomozati vallomása óta eltelt 7 év és három hónapból tehát négy és fél évet, azaz 53 hónapot, közel 1600 napot nyomoztak az ügyben. Eredménytelenül.

Emlékeztetőül idéznénk ide, mit is mondott a teljes nyilvánosság előtt a tárgyaláson Balogh Zsolt 2015 márciusában:
"A szembesítésen tett vallomásomat nem tartom fenn. Ezt csak azért tettem, amiért a nyomozati vallomásomat is, hogy ne tartóztassanak le, mint a többieket. Úgy éreztem, hogy csak akkor maradok szabadlábon, ha súlyosan terhelő dolgokat mondok Hagyó Miklósra. Kifejezetten ennek az alátámasztására állítottam a szembesítés során 14-szer, hogy félek és tartok Hagyó Miklóstól és tagadtam meg a választ Hagyó Miklós védőjének a kérdéseire. Tisztelt Törvényszék! Semmilyen bűncselekményt nem követtem el, Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át, nagyon sajnálom, és elnézést kérek Hagyó Miklóstól, amiért az adott helyzetben ennek az állítására kényszerültem."

Az persze egy szubjektív dolog, hogy ki-mit gondol Hagyóról. Az azonban ma Magyarországon egy objektív valóság, hogy ez bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet.

Egy ember, objektív bizonyítékokkal alá nem támasztott vallomása alapján, hiába kér többszörösen bocsánatot, bárkit meghurcolhatnak ma Magyarországon, akár háromszor is.