Jön a tél – továbbra is a családok gázár-csökkentéséért harcol az MSZP

HírKlikk 2019. október 23. 09:09 2019. okt. 23. 09:09

Tizenegyedszerre szavazzák le a fideszesek az MSZP követelését a gáz világpiaci árának megfelelő 37 százalékos csökkentéséről, ellopják a didergő családok pénzét – erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a forradalom évfordulójának előestéjén, kedd este a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

Tóth Bertalan emlékeztetett, hogy bár 2015 óta van áresés, 11. alkalommal terjeszti be a magyar Országgyűlés elé a javaslatot, amit a rezsiharc égisze alatt általában indoklás nélkül szavaznak le a fideszes képviselők. „Az áresés hasznát nem adják oda a magyar családoknak, hanem az ott van az állami cég könyveiben, nem tudjuk pontosan, hogy mire költik ezt az évi 40 milliárd forintot. Így összesen most már akár több százmilliárd forint az, ami bent marad az állami cégnél, és nem kerül oda a magyar családoknak, ezért fogalmazom meg mintegy fél évente egyszer ezt a javaslatot!” – ismertette a kezdeményezést az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan elmondta, ma a magyar családok többet fizetnek a gázért, mint amennyibe az kerül, azaz mint amennyiért azt a magyar állami cég beszerzi. Az így „lenyúlt” pénzt pedig a magyar családok nem kapják vissza más formában sem, hangsúlyozta a szocialista pártelnök. „Ezt a pénzt akár tartalékolni is lehetne, vagy például azt is mondhatná a mindenkori magyar kormány, hogy „ezt az árrést energiahatékonysági programra költjük el, és elindítunk egy nagyszabású programot épületszigetelésekre.” Ezzel mintegy 30-40 százalékkal csökkenthető egy háztartásnak a gázfogyasztása. (…) De ugye erre nem került sor, az uniós pénzt is inkább középületekre költik el, ahelyett, hogy a magyar családok erre tudnának pályázni!” – ismertette Tóth az MSZP által vázolt megoldást.

„Mi azt várjuk, hogy ezt a nyereséget adják oda a magyar családoknak!” – zárta az interjút Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke.