Jövő pénteken áll bíróság elé Demeter Márta

HírKlikk 2020. február 20. 08:53 2020. feb. 20. 08:53

Jövő pénteken kell megjelennie Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol megkezdődik a hivatali visszaélés miatt ellene indított per – írja a Magyar Nemzet értesülésére hivatkozva, az Infostart.

A Központi Nyomozó Főügyészség novemberben emelt vádat Demeter Márta ellen, aki 2018 őszén – az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként – írásbeli kérdésekkel fordult miniszterekhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor kormányfő lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt.

Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja tartózkodott a repülőgépen, engedéllyel – írja a Magyar Nemzet értesülésére hivatkozva, az Infostart.

A Fidesz az eset után feljelentette az LMP-s képviselőt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban a névazonosságon kívül, semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire a politikus jutott. A hatóság arra is kitért, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza.

Az ügy folyományaként a házelnök javaslatára, a parlament felmentette Demeter Mártát bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során, nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg vele kapcsolatban.

Az ügyészség vádat emelt; azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, úgy kétmillió forintos pénzbüntetésre ítéljék. A képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügy kipattanása után, a képviselő azt mondta, nem gondolja, hogy hibázott.

Forrás: Hírklikk