Jövőre megszűnnek a vércsoportok és megadóztatják a napi középhőmérsékletet

FSP 2020. augusztus 15. 07:25 2020. aug. 15. 07:25

Október elsején lezárják a határokat, megszűnnek az ikes igék, az újév első napjától pedig Felcsút lesz az ország fővárosa. Lebontják az Országházat, olimpiai stadion lesz a helyén. Nem tudnak olyat mondani a derék urak, amit ne hinnénk el. Azt is, amire néhány évvel ezelőtt csak legyintettünk volna. Amire évekkel korábban még azt mondtuk, hogy szemenszedett hazugság, rémhír. Féknyúz, aminek nem szabad felülni, mert semmi valóságalapja nincs.

Megváltozott minden, átrendeződtek a dimenziók: a néhány éve még Magyar Köztársaságnak hívott országban mára semmi nem az, ami volt. Talán már a fizika szabályai sem érvényesek, ha az urak érdekei úgy kívánják, beadnak egy módosítót és betiltják a szabadesést. Rendelettel korlátozzák a hangsebességet, megváltoztatják a relativitás törvényét.

Bárki bármit mond közülük, bármekkora baromságnak is tűnik elsőre, el kell gondolkodnunk rajta. Ma már az is hihető, amit máskor meg se hallanánk, amire csak legyintenénk, mert annyira irracionális. Bármi megtörténhet. Visszamenőlegesen kivetett adók, szakmai hibának hazudott hamisítások, torzítások, elhallgatások. Nem alkalmanként, és nem véletlenül: a NER-ben ez a normális üzemmenet. Az urak már maguk sem tudják, hogy mikor mondanak igazat, és mikor nem. Senki sem mehet biztosra velük kapcsolatban: a vicc vetekszik a valósággal, a fantázia pedig reménytelenül kullog a hétköznapok után.

Ezért volt hihető az a néhány évvel ezelőtti hír, hogy amikor az Operaházban az Alaptörvényt ünnepelték, loptak az ünnepségen. Kristály hamutartót, rézből készült korlátgömböt, fizetés nélkül távoztak a büféből. És valóban ez az igazság, még akkor is, ha időközben kiderült, hogy nem így volt.

Mert lehetett volna. Nem rajtuk múlt, hogy nem így lett. Akik ennél nagyságrendekkel nagyobb lopásokhoz szoktak, és szoktattak bennünket, azokkal kapcsolatban ez is hihető.

A jó erkölcs nem más, mint az alkalom hiánya.

Aki ellopja az emberek magán-nyugdíjpénztárakban összegyűjtött pénzét, és utóbb mindezt a nyugdíjak megvédésének hazudja, az még ennél nagyobb gazemberségekre is képes. Aki visszamenőlegesen alkot törvényt, korlátozza a tájékoztatás, a tájékozódás és a szólás szabadságát, vagyis mindent, ami egy demokráciában fontos, arról mindent el lehet hinni.

Nem kell csodálkozni, ha a legvadabb pletyka, a legalaptalanabbnak tűnő rémhír is hihetővé válik. Most mondja egy ismerős, hogy jövőre megszűnnek a vércsoportok, megadóztatják a napi középhőmérsékletet. És a levegő sem alanyi jogon jár majd, hanem rászorultság alapján, a kormányhivatalokban kell igényelni.

Ha jobban belegondolunk, hihetően hangzik.