Július 24-én lesz a Budapest Pride felvonulás

HírKlikk 2021. február 27. 11:20 2021. feb. 27. 11:20

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt a szokásosnál kicsit később, július 24-én tartják idén a Budapest Pride felvonulást. Az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál így június 25-én indul majd és július 25-én ér véget. A felvonulást már megszokott módon, az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party zárja majd a Budapest Parkban.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartják majd meg az LMBTQ rendezvénysorozatot. Az időpontváltozást elsősorban a vészhelyzet meghosszabbítása és a továbbra is növekvő esetszámok indokolják. Ugyanakkor a helyszínek várható újranyitásával is számolnak a Budapest Pride szervezői, és a programszervezők munkáját is szeretnék megkönnyíteni a későbbi kezdéssel – olvasható a szervezet honlapján.

„Bár tavaly a tervezett egy hónapról tíz naposra rövidítettük a fesztivált, idén ismét egy teljes hónappal tervezünk, mert a tavalyi év sikerei és tapasztalatai alapján, nem látjuk indokoltnak, hogy a fesztivál rövidebb legyen. A programszervezőinkkel az elejétől fogva egyeztetünk arról, hogy online formában is meg tudják tartani a rendezvényünket” – tette hozzá Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A Budapest Pride Fesztivál több, mint 100 programjával, amit csaknem 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez közösen, az ország legnagyobb civilfesztiváljává nőtte ki magát. Ezt a példaértékű társadalmi összefogást a szervezők mindenképp szeretnék idén megtartani, ezért mindent megtesznek, hogy ebben a nehéz helyzetben is segítsék a csatlakozó helyszíneket és a programszervezőket.

„Úgy gondoljuk, az LMBTQ jogegyenlőséget nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elhivatott csoport éveken át tartó kreatív és kitartó munkával. Az igazi erőnk a közösségekben rejlik, ezért is lett 2017-ben a Pride egy közösségi fesztivál, ahová bárki jelentkezhet programjával” – jegyezte meg Majercsik Jojó, a Budapest Pride másik sajtószóvivője.

A Budapest Pride Fesztiválra március 14-ig lehet programszervezőként jelentkezni, amiről több információt a szervezet weboldalán találnak. A Budapest Pride Felvonulással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkat a szervezők a rendezvény Facebook eseményénél is közzéteszik majd.

A Fesztivál szlogenjével – a „Vedd vissza a jövőd!” – az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál. Az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi: májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával emelték magasabb szintre az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést. A szervezők úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés; az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra való odafigyelés és egymás erősítése. Erre buzdít a fesztivál szlogenje is.