Juncker: Orbán le akart győzni, de nem sikerült neki

HírKlikk 2019. szeptember 12. 20:05 2019. szept. 12. 20:05

Orbán Viktor nem európai vezető, miután az első számú gondja Magyarország, nem pedig Európa, márpedig nagy hiba figyelmen kívül hagyni a tágabb összefüggéseket - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Euronews hírcsatornának adott csütörtöki interjújában.

 Mint mondta, magyar vezetőnek tartja Orbánt, nem európainak. Az erre vonatkozó kérdés kapcsán pedig hangsúlyozta: "ha csakis a saját országunk érdekel bennünket, ahol feltüzeljük az érzelmeket anélkül, hogy figyelnénk a tágabb európai összefüggésekre, akkor nem vagyunk európai vezetők, vak nemzeti vezetők vagyunk."

"Felnéztem Orbán Viktorra a nyolcvanas évek végén, mivel szembeszállt a szovjet megszállással. Egy hős volt Magyarországon. Mindig nagyon tiszteltem őt. De aztán egy útkereszteződésben ő másfelé fordult. Kevésbé európaivá vált, és agresszív lett az Európai Bizottsággal szemben. Még annak ellenére is, hogy a bizottság sokat tett Magyarországért, amit magánbeszélgetések során Orbán is elismer, nyilvánosan azonban nem" - emelte ki Juncker.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Orbán le akarta őt győzni a Brüsszel-ellenes kampányával, de nem sikerült. Majd hozzátette, bár nagy különbségek vannak a gondolkodásukban, személyes kapcsolatuk továbbra is jó, így időnként viccelődni is tudnak egymással.

Forrás: MTI/Hírklikk