Kampány indult a belarusz jogvédők szabadon bocsátása érdekében

HírKlikk 2021. szeptember 18. 10:55 2021. szept. 18. 10:55

Huszonhárom nemzetközi és helyi civil szervezet kampányt indított a Vjaszna belarusz jogvédő szervezet hét bebörtönzött tagjának szabadon bocsátása érdekében.

A #FreeViasna kampányt pénteken hirdették meg, az érintett szervezetek szerint a Vjaszna elleni „szégyenteljes hatósági boszorkányüldözés” kezdetének, Marfa Rabkova koordinátor „önkényes” őrizetbe vételének első évfordulóján – írja a Szabad Európa.

Az ezt követő hónapokban a civil szervezet hat másik tagja is rács mögé került a volt szovjet tagköztársaságban, sokak szerint megalapozatlan vádakkal, pusztán azért, mert törvényesen a munkájukat végezték.

A kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet azon emberek százainak és ezreinek a sorsára, akiket azért fosztottak meg a szabadságuktól, mert éltek a békés gyülekezéshez, a szólásszabadsághoz való jogukkal a tavalyi elcsalt elnökválasztást követően.

„Aljakszandr Lukasenka kormánya háborút folytat a civil társadalom ellen, könyörtelenül elfojtja a kritika minden formáját” – közölte Hugh Williamson, a Human Rights Watch nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet egyik vezetője.

(A kiemelt képen az Amnesty International pénteki szolidaritási tüntetése Párizsban)