Karácsony: a bizalom tiszta, egyenes beszédből épül

HírKlikk 2021. január 16. 14:00 2021. jan. 16. 14:00

Budapest hamarosan saját tájékoztató-kampányt indít, hogy minél több embert meggyőzzön az oltás fontosságáról. Karácsony Gergely főpolgármester úgy véli, az átoltottság növeléséhez a vakcinák iránti bizalom megteremtésére van szükség. Minden ezen múlik. Az, hogy mennyi életet lehet megóvni, az, hogy hány munkahelyet lehet megmenteni, az, hogy mikor térhetünk vissza a korábbi életünkhöz. A kormány azonban képtelen lejönni a pusztító propaganda útjáról.

„Múlt héten arról beszéltem, mennyire fontos, hogy bízzunk a tudományban, az egészségügyi szakemberekben, az uniós és a magyar hatóságokban. És arról, hogy a politikusoknak is a bizalom helyreállításán kell dolgozniuk, mert Magyarországon az oltási hajlandóság még mindig túl alacsony  – írta legújabb Facebook-posztjában.

Budapest főpolgármestereként, ellenzéki politikusként a jelentkezésre, a regisztrációra kértem mindenkit és felajánlottam a főváros segítségét, mert hiszem, hogy helye van a vitának, helye van a küzdelemnek, de helye van az együttműködésnek is. Az oltási kampány megszervezésében, emberi életek megmentésében például mindenképpen.

Azonban a kormány sajnos képtelen lejönni a pusztító propaganda útjáról: oltásellenességgel vádolja az oltáspárti ellenzéki erőket. A miniszterelnök az Európai Uniót kritizálja, pedig egyelőre csak az EU-s kontingensből oltják Magyarországon az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonok dolgozóit, ellátottjait is. És azt se feledjük, hogy azért van közös, uniós beszerzés, mert ebben állapodtak meg a tagállamok, köztük Magyarország. Jól tette, hiszen könnyen lehet, hogy a mai mennyiség sem állna rendelkezésünkre, mert a nagyobb és gazdaságilag erősebb országok elvinnék előlünk a kapacitást.

Ezek a felesleges támadások aligha növelik azt a bizalmat, amely lökést adhatna az oltási kedvnek. Magyarországon jelenleg lassacskán bár, de szerencsére nő a nyitottság a Nyugatról érkező, az EU által jóváhagyott koronavírus-vakcinák iránt, hiszen az első számok annak ellenére ígéretesek, hogy a járvány vége még nincs látótávolságban a világban. Ezzel szemben, a Keletről várt oltóanyagok iránt nagyfokú a bizalmatlanság, az elutasítás. Pedig lehet egy Kínában vagy akár Oroszországban gyártott vakcina is hatékony és biztonságos, ám ezt inkább ne politikusok sugallják, hanem független szakértők ítéljék meg Magyarországon és nemzetközi közösségünkben, az Európai Unióban.

Jó lenne, ha a kormányfő is bízna a tudományban, bízna a szakhatóságok munkájában, hiszen, ha az uniós és a magyar hatóságok is rábólintanak a kínai vagy akár az orosz vakcinára, akkor nem lesz miért kételkednünk alkalmazhatóságukban. 

Szerintem bizalmat csak úgy lehet ébreszteni, ha mi magunk is bízunk. Mert a bizalom tiszta, egyenes beszédből, a propagandától mentes tényekből épül. És most erre van szükség” – írja a főpolgármester.