Karácsony: a kormány felülírta a budapesti választók akaratát

HírKlikk 2020. szeptember 30. 15:05 2020. szept. 30. 15:05

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet rögzítette a Városliget megújításának sarokpontjait. Erre válaszul, a főváros a szerdai ülésére napirendre tűzte a Városliget építési szabályzatának módosítását és a Liget Projekt megakadályozását.

A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán reagált a kormány kedd esti közleményére. A főpolgármester szerint, a kormány felülírta a budapesti választók akaratát és a miniszterelnök adott szavát azzal, hogy újra megnyitották a Városligetért folyó csatát.

 

„Úgy megy ez mifelénk, hogy reggel Fürjes államtitkár tweetel egy jókorát, délelőtt a „civilségében” közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el a Fővárosi Közgyűlésre, délután a lakájtévé 3(!) stábra kér regisztrációt, éjjel a kormány pedig rendeletet fogad el. Ilyen, amikor hadrendbe állnak. Mindebből egy örömteli fejlemény azért fakad, ezek szerint a kormány mégiscsak képes gyorsan határozatot alkotni. Csak mert ez a Lánchíd felújításának támogatása kapcsán már hét hónapja nem megy neki. De a lényeg: zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont. Főpolgármesteri programomban szó szerint így szerepel: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását”. Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtjuk végre”

– fejtette ki véleményét Karácsony, hozzátette, hogy szerinte olyan ez az ügy, mint amikor valakinek a a saját telkére rátette a lakásmaffia a kezét és a tudta és beleegyezése nélkül széljegyre került egy idegen haszonélvezőként a tulajdonán.

„Ez történt 2013-ban, a városligeti törvény elfogadásával. Aztán képzelje el mindenki, hogy kimegy a telkére, és azt veszi észre, hogy éppen egy lakóparkot alapoznak a diófája helyén idegen alakok, s amikor ezt szóvá teszi, akkor a Bunyós és a Satu becenevű kétajtós szekrények elindulnak felé egy baseball ütővel. Ez történt tegnap, amikor a kormány egy rendelettel belenyúlt az önkormányzat elidegeníthetetlen jogába, hogy a saját tulajdonán megmondja, mi épülhet és mi nem” – magyarázta a főpolgármester, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Városliget beépítésének költségei majdnem megháromszorozódtak az elmúlt hetekben, a Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költség már meghaladja a 70 milliárdot és még nincs vége.

„Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus-tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer” – emelte ki Karácsony.