Karácsony: a Zene Házának létrejötte nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt

HírKlikk 2022. január 22. 18:08 2022. jan. 22. 18:08

A főpolgármester közösségi oldalán számolt be a Városligetben épített Zene Házának átadásáról.

„Ma van a magyar kultúra napja. És ma adta át a kormány a Városligetbe épített Zene Házát” – kezdte Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely. Hozzátette, hogy szinte már hallja a megjegyzéseket, miszerint „milyen szép lett az épület, nem is olyan nagy baj, hogy vannak épületek a Városligetben”.

„Így a kultúra napján különösen fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy ennek az épületnek a létrejötte nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt” – jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony szerint az épület átadása erőszak a város legfontosabb közparkjával, a kivágott fákkal és azokkal a több mint száz éves platánokkal szemben is, amelyeknek vízellátását teheti tönkre az épület. De erőszak a jogállammal szemben is, „hiszen az összes korábban létező jogszabályt meghekkelve, egy külön lex-Városliget tette lehetővé a megépítését”. Sőt, a főpolgármester szerint az épület megépítése erőszak a népakarattal szemben is, ugyanis „a közvélemény nagy része végig ellenezte a beépítést, a leállítását szorgalmazó népszavazási kezdeményezésemet pedig jogellenesen megakadályozták”.

„Természetesen senkit nem buzdítok arra, hogy ne látogassa a Zene Házát. Sőt, a beruházás okozta károkat leginkább azzal tudjuk csökkenteni, hogy ha már megépült, akkor használjuk. Zeneszerető emberként valószínűleg én is meg fogok ott fordulni. De soha ne felejtsük, hogy a kultúra több mint a zene vagy az építészet, a kultúra méltányosság és odafigyelés” – teszi hozzá Karácsony.

A főpolgármester kiemeli, hogy amennyiben Magyarországnak nem egy „erőszakos és barbár”, hanem egy kulturált kormánya lenne, akkor „ennyi támogatással egy másik helyszínen talán egy sokkal szebb Zene Háza épülhetett volna” és „akkor ma, végre közösen örülhetnénk valaminek”.

Forrás: Facebook