Karácsony Gergely a hajléktalanok fokozott védelmére szólít fel

HírKlikk 2021. január 15. 20:10 2021. jan. 15. 20:10

A várható hidegre tekintettel, Karácsony Gergely főpolgármester utasította az érintett fővárosi cégeket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az utcán élő hajléktalan emberekre.

Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán azt közölte: a hajléktalanellátó szervezetek a következő napokban bővített kapacitásokkal állnak a rászorulók rendelkezésére, valamint utasította az összes olyan fővárosi céget és intézményt, amelynek munkavállalói közterületen teljesítenek szolgálatot a kijárási tilalom idején is, hogy fokozottan figyeljenek az otthontalan budapestiekre, és ha segítségre szoruló veszélyeztetett embert látnak az utcán, azonnal jelezzék a diszpécserszolgálatnak.

A főpolgármester az ilyen cégek között említette a BKV-t, a BKK-t és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságot.

Karácsony Gergely arra kéri azon fővárosiakat, akiknek jogukban áll közterületen tartózkodni este 8 és reggel 5 óra között, hogy legyenek a főváros segítségére a „legelesettebbek" egészsége és élete megóvásában.

A főpolgármester úgy fogalmazott: „míg egy átlagos városlakónak az éjszakai fagy annyit jelent, hogy meleg paplanba bújik és felcsavarja a fűtést, hajléktalan embertársainknak egy-egy ilyen éjszaka akár az életükbe kerülhet".

Sokak életét mentik meg évről-évre a felelős és szolidáris budapesti polgárok, akik az utcán járva, felhívják a diszpécserszolgálatot, kihívják a krízisautót, ha veszélyeztetett, segítségre szoruló hajléktalan embert látnak a közterületeken – írta Karácsony Gergely, rámutatva arra, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom okán, azonban csak nagyon kevesen – a munkából hazatérők és indulók, illetve kutyát sétáltatók – járnak az utcán, így egy bajban lévő hajléktalan budapestinek kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra is, nagyon fontos, hogy a hideg időben az emberek odafigyeljenek azokra a szomszédaikra, ismerőseikre is, akik esetleg az otthonukban fagyoskodnak. A kihűléses halálesetek jelentős része fűtetlen otthonokban történik, az egyedül élő, idős emberek a leginkább veszélyeztetettek. „Rájuk is figyeljünk oda a következő napokban" – írta Karácsony Gergely.

Forrás: MTI/Hírklikk