Karácsony Gergely ajánlásával ringbe szállt Tordai Bence

Harkai Péter 2021. május 18. 14:12 2021. máj. 18. 14:12

A Párbeszéd képviselőt nem rettentette el a parlamenti felszólalásait követő többmilliós büntetés, sem az országgyűlési kormánytöbbség, sem Kövér László haragja – Varga Mihály visszalépésével jelentős eséllyel indul a II.-III. kerületet magába foglaló 4-es számú választókerület zöld képviseletére az országgyűlésben.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint „a budapesti II. és III. kerületet magába foglaló 4-es számú választókerület, az otthonunk, a legzöldebb választókerület, amelynek zöld képviseletre van szüksége az országgyűlésben.”

Mint ismert, Tordai korántsem konfliktuskerülő a jelen kormányzati többéggel szemben. A 2019-es főpolgármesteri választás kampányhajrájában több alkalommal is Tarlós István célkeresztjébe került. Immár ikonikus kampányjelenetté szelídült, amint Tarlós egy kierősített megafonnal kommunikált közvetlen közelről Tordai arcába. A Párbeszéd képviselője szelíd kampányprogramja mellett valahogy mindig összeakad az országgyűlés elnökével, Kövér Lászlóval sőt, immár hátralépett riválisával, Varga Mihály pénzügyminiszterrel is.

Legutóbb két hónapja kapott 8,2 milliós rekordbüntetést az országgyűlés elnökétől, miután a párbeszédes politikus telefonjával szerette volna rögzíteni, ahogyan megkéri a pénzügyminisztert egy költségvetési módosító indítvány támogatására. Az akcióból némi testkontakt kerekedett, ennek következményeként sújtotta kíméletlen pénzbüntetéssel Kövér.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő saját szavai szerint több mint egy évtizede küzd azért, hogy „az orbáni zsákutca helyett egy szabadabb, igazságosabb és zöldebb Magyarországon élhessünk.” Amint hétfő délutáni bejelentkező kampányvideójában elmondta, II. kerületi lakosként jól ismeri Buda sajátos helyzetét s a megoldás itt is a valódi megoldásokat hozó, az életminőséget középpontba állító zöldpolitika. „A közvélemény-kutatások világosan mutatják: ebben a választókörzetben nekem van a legnagyobb esélyem arra, hogy legyőzzem Orbán helyi emberét. Együttműködve a többi ellenzéki csapattal és a II., III. kerületi lakosokkal ezt meg is fogom tenni” – tette hozzá.

Négy gyerek apjaként saját felelősségének is érzi, hogy a jövő generációja milyen környezetben nő fel. A Központi Statisztikai Hivatal volt munkatársaként is úgy véli, jól ismeri az ország valódi arcát, amit a másfél évtizedes közéleti tevékenysége is elmélyít. Programja alapvető céljai közé tartozik a leromlott oktatás és egészségügy talpra állítása, a széthordott közvagyon visszaszerzése, a környezetminőség megteremtése, „több zöld, kevesebb narancs”.

A 2018-as választáson a Budapest 4-es választókörzetében Varga Mihály 41,82 százalékos eredménnyel, 24 208 szavazattal győzött, nyerte el a parlamenti mandátumot. Ennek ellenére, a hírek szerint itt nem indul újra a képviseletért. Helyette 2022-es Fidesz-KDNP-s dr. Gór Csaba ügyvéd lehet, aki 2010 óta önkormányzati képviselő a II. kerületben.