Karácsony Gergely: ideje tisztázni a vakcinabeszerzések körüli kérdéseket

HírKlikk 2021. január 27. 20:00 2021. jan. 27. 20:00

A főpolgármester szerint a kormány a veszélyhelyzeti szabályozással teljes egészében magára vállalta a felelősséget a járvány és a gazdasági válság kezeléséért. Ebből a felelősségből az elszámolás és beszámolás kötelessége is fakad.

„Több mint 12 ezer elhunyt magyar ember és a gazdasági válság kezelésére szánt közpénzekkel kapcsolatos botrányok sora nem csak hogy indokolja, de elengedhetetlenné teszi, hogy az Országgyűlés elszámoltassa a kormányt. Ezért támogatom az ellenzéki pártszövetség által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását” – fogalmaz Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

„Vegyük sorba! Ideje tisztázni, mit és miért tesz a kormány, illetve az Európai Unió a vakcinabeszerzések kapcsán. Nem kétséges: az oltás a megoldás. Ez azon kevés állítások egyike, amelyben egyetért kormány és ellenzék. Abban is egyet kellene érteni, hiszen tudományosan is megalapozott tény: az oltásokkal kapcsolatos közbizalom erősítésének alapja a tényszerű, megalapozott, mindenfajta propagandától mentes tájékoztatás. Ezzel azonban hosszú hónapok óta adós a kormány. Ideje van a szembesítésnek. Miként tisztázni szükséges azt is, ki és mit tett, vagy nem tett a járvány második hullámára való felkészülésben, miért alakultak ilyen tragikusan a halálozási adatok. Tartozunk ezzel több mint 12 ezer magyar ember emlékének, és a tényfeltárás nemcsak a múltbéli tettekkel való szembesülés, hanem a jövőre való okos felkészülés szempontjából is fontos” – fogalmaz a főpolgármester és hangsúlyozza, hogy azonnali magyarázatot követel, miként fordulhat elő, hogy a gazdaságvédelemre szánt költségvetési források háromnegyede olyan célokra ment el, amelyeknek semmi közük a gazdaság, a munkahelyek, a dolgozók védelméhez.

„A kormány magyarázattal és elszámolással tartozik az országnak. Ezt szolgálják a vizsgálóbizottságok, csak remélni tudom, hogy 'az ország 133 legbátrabb embere' nem ijed meg a szembesítéstől, a felelősségvállalástól és megszavazzák a vizsgálóbizottságok felállítását” – emeli ki Karácsony Gergely.

Forrás: Facebook