Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-jelölti vitát

Nagy András 2019. június 14. 23:06 2019. jún. 14. 23:06

Egy közel kétmilliós metropolisz estében nem árt, ha a polgármesteri székre pályázó illetőnek némi városvezetői tapasztalata is van. Nekünk ezt üzente a péntek esti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztási vita, amelyen két felkészített jelöltet, és egy profi városvezetőt láttunk.

Az ellenzéki előválasztás állítólagos érdektelenségére jellemző, hogy az óriási hőség és a péntek esti időpont ellenére hosszú sorban álltak a budapestiek, hogy bejussanak a vita színhelyéül szolgáló Vasas Szakszervezeti Szövetség székházába, ahol főleg fiatalok foglalták el a Magdolna utcai épület nagytermét.

A három ellenzéki főpolgármester-jelölt lazán öltözve mutatkozott a színpadon. A fiúk, az MSZP-Párbeszéd által támogatott Karácsony Gergely és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor fehér ingben, a DK-s hátszéllel induló Kálmán Olga pedig nyárias, virágmintás blúzban jelent meg. Így kezdtek bele a Budapestről szóló víziójuk vázolásába, amit lényegében mindhármuknál a jó levegő, a szabadság és a függetlenség hármasa határozott meg.

Karácsony Gergely például Garas Dezsőt idézve azt mondta, olyan várost akar, ahol fűre lépni szabad. Budapest ma se nem szabad, se nem zöld, mert a Fidesz túszul ejtette, Tarlós István pedig elvesztette főpolgármester jellegét – jelentette ki. Kálmán Olga is azt szeretné, ha ez a város ismét szabad, na meg a mienk lenne. Mint mondta, évek óta arról beszélget a műsorában, hogy lehet ez egy jobb ország, Budapest pedig egy jobb város.

Na igen. Itt villant be először, hogy a három jelölt közül egyedül Karácsony Gergely az egyetlen, aki nem csak beszélni tud róla, hanem napi tapasztalata van arról, hogyan is lehet ellenzéki vezetéssel egy város(rész)t jobbá tenni a NER-ben. Nem is hagyta ki Karácsony az ebből adódó ziccereket. Egy ízben elmondta, hogy Zugló az az önkormányzat, amely a legtöbbet fordítja lakástámogatásra a budapesti kerületek közül. Amikor pedig a nyilvános WC-k kerültek szóba, bejelentette, hogy pont ma adott át egyet a XIV. kerületben.

Persze Kálmán és Kerpel-Fronius is készült, leginkább a jegyzeteikből olvastak fel egy-egy programpontot, amikor valamilyen konkrét kérdés felmerült. Így derült ki például, hogy Kálmán Olga nem engedne több fakivágást a fővárosban, meg hogy minimum tízezer (!) önkormányzati bérlakást építene öt év alatt.

Számunkra pedig az derült ki, hogy hármójuk közül egyedül Karácsony képes papír nélkül is kimondani, hogy „Budapesten túl sok az autó”, vagy hogy „minden fejlesztést a rozsdaövezetekbe!” Összességében két alaposan felkészített jelöltet, és egy felkészült városvezetőt láthatott a közönség.

A minimum, amit a budapestiek elvárhatnak a jelenlegi főpolgármester kihívójától, az a függetlenség, a főváros érdekének képviselete a kormányzó Fidesszel szemben is. A függetlenségnek, mint minimálisan elvárható feltételnek mindhárom jelölt megfelelni látszott a péntek esti vitán, ugyanakkor a főpolgármesteri pozíció betöltéséhez szükséges egyéb képességekről elégséges bizonyítványt véleményünk szerint csupán egyikük tudott kiállítani magáról.

Karácsony konfrontálódott például a Római parti gát ügyében, amikor kijelentette, hogy arra szerinte nincs szükség. Amikor pedig arról beszélt, hogy meg kell állítani a lopakodó olimpiaépítést Csepel északi részén, és hogy ott egy gigantikus parkerdőt, egy új tüdőt kell adni Budapestnek, az egyébként többször is megilletődöttnek tűnő Kerpel-Fronius Gábor mindössze annyit tudott reagálni, hogy Karácsony szóról szóra elmondta, amit akart…

Kerpel-Froniussal ellentétben Kálmán Olga legalább magabiztos volt. De a magabiztossága mögött csak a már ismert rutinos televíziós, nem pedig a rutinos városvezető volt felfedezhető. Karácsony Gergely magabiztossága viszont az a fajta politikusé volt, aki tudja, hogy képes a rá bízott városrész, Budapest egyik legnagyobb kerületének sikeres vezetésére.