Karácsony-interjú a Süddeutsche Zeitungban

HírKlikk 2020. október 2. 20:03 2020. okt. 2. 20:03

„Karácsony Gergely megválasztása indította el azt a trendet, amelyben Orbán Viktor elkeseredett bírálói már fordulatot láttak; számos nagyobb városban nyertek az ellenzék jelöltjei, és úgy tűnt, hogy egyelőre sikerült megállítani a Fidesz kétharmados menetelését” – írja a Süddeutsche Zeitungban „Erős városok Orbán-országban” címmel közölt Karácsony Gergely-interjú szerzője. A budapesti főpolgármester óvott az általános szankciók bevezetésétől, mondván, hogy azok a Fidesz-kormány kezére játszhatnak. Azt javasolta, hogy Brüsszel az uniós támogatásokat közvetlenül a településeknek adja. 

Megválasztása óta Karácsony Gergely szegényebb lett néhány illúzióval, de derűlátó, hogy az ellenzéki pártok, ha együtt lépnek fel, és nyernek, szembe tudnak szállni Orbánnal és a pártjával – derül ki a liberális müncheni Süddeutsche Zeitungban vele megjelent interjúból. Karácsony szerint, ehhez valamelyest hozzájárul a jogállamiság folyamatos magyarországi megsértése körüli vita, és az EU-Bizottság vonatkozó jelentése. 

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyvárosok mintegy felében ellenzéki polgármesterek vannak hivatalban, és ez erőt jelent a kormánnyal szemben, de néha ellensúlyt jelentenek fideszes polgármesterek is, mert az érdekeik nem egyeznek meg a kormány érdekeivel. „Az EU-nak el kellene kerülni az ország elleni szankciókat, mert ez olyan benyomást keltene, hogy a lakosságot büntetik. Márpedig éppen ez Orbán trükkje: azt mondja a polgároknak, hogy az EU az egész nemzet és Magyarország ellensége” – fejtette ki. Sokkal inkább a kormány politikáját kellene szankcionálni. 

„Ezért azt javasoljuk, hogy ha csökkentenék a támogatásokat a jogállamiság megsértései miatt, akkor ezeket a támogatásokat egyenesen az önkormányzatoknak fizessék ki. Így a támogatások a polgárok javára válnak, de a kormány nem tudná tovább finanszírozni antidemokratikus, Európa-ellenes politikáját” – mutatott rá.

Hozzátette: ezt a kezdeményezést gyakran félreértik, úgy tekintik, hogy célja az egész kifizetési rendszer átalakítását célozza. Pedig természetesen értjük, hogy a kifizetések, az elosztás és a pénz fogadásának központi szereplői a nemzetállamok, de számos már létező olyan program van, amellyel Brüsszel egyenesen a településeket támogathatná. Azért lenne szükség az új elosztási mechanizmusokra, hogy a kormány korrupció által szélsőségesen veszélyeztetett gépezetétől vonják el a pénzt. 

A kormány a számára nem kedves településeket nem segíti, hanem kivérezteti, például Budapest jelenleg a költségvetés nettó befizetője. Csökkentették a pártoknak nyújtott támogatást is azzal, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a járvány elleni harcból. „Ez a Fidesznek nem fáj, mert hatalmas gazdasági háttere van, de a kisebb pártoknak ez súlyos csapás, és ezek most a túlélésért küzdenek” – mondta Karácsony. 

Arról, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok közösen akarnak fellépni, és ebben az összefogásban benne van a korábban szélsőjobboldali, rasszista és antiszemita Jobbik is, Karácsony leszögezte: a Jobbik úton van ahhoz, hogy néppárttá váljon. „A Fidesz a Jobbikot már régen megelőzte jobbról, és a kormánypárt most manipulálni igyekszik a közvéleményt azzal, hogy megvádol minket a szélsőjobboldallal való együttműködéssel” – mondta.