Karácsony segélykiáltása

Bánó András 2021. február 14. 12:50 2021. feb. 14. 12:50

Karácsony Gergely aláírásával levelet kaptak fővárosi vállalkozók a hivatalos ügyfélkapun keresztül, hogy ha lehet, ne éljenek az iparűzési adónál az 50 százalékos kedvezménnyel, különben év vége előtt ellehetetlenülhetnek olyan fővárosi közszolgáltatások, mint például a tömegközlekedés vagy a folyóvíz-ellátás.

Ismert, hogy a vállalkozások nagy barátja, Parragh László kamarai elnök javaslatára még tavaly december végén a kormány úgy döntött, hogy állami támogatásként a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója 2021-re a felére csökkenthető, miközben Budapest esetében az így kieső források pótlásáról semmilyen kormányzati döntés nem született. 

Bár a miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kormány a 25 ezer lakosnál népesebb városok vezetőivel január végéig egyenként egyeztet az elvett iparűzési adó kompenzálásáról, ez mind a mai napig nem történt meg. Pedig az idő sürget. A költségvetést a törvény szerint ugyanis február 15-ig kell elkészíteni és bemutatni, de ebben a pillanatban a városvezetők csak a kiadási oldalt tudják tervezni, a bevételit nem!

Nem ez az egyetlen dolog, amelyben a kormány nem teljesítette ígéretét. Csak egy a sok közül: mind a mai napig nem érkezett meg az a hatmilliárd forint, amit a kormány a Lánchíd felújítására ígért, pedig most már a közbeszerzést is kiírták, és már el is dőlt. Eddig mindig arra hivatkoztak, amikor nem nyitották ki a pénztárcát, hogy nincs eredménye a közbeszerzési eljárásnak.  

A kormány tehát nem teljesíti ígéreteit, miközben Fürjes Balázs látványos fejlesztési tervekről számol be a déli fonódó villamos-szakasz tervezésétől kezdve, a ki tudja mikor megépülő Galvani hídon át, a fantasztikus buszbeszerzésekig.

Meddig van képe játszani a kormánynak ezt a macska-egér játékot? Amíg a főváros beledöglik ebbe az egészbe? Akkor jó lesz majd hátradőlniük, és nyugtázni, hogy bevégeztetett?