Karácsony űzheti el Orbánt

HírKlikk 2021. május 7. 10:34 2021. máj. 7. 10:34

„Ismerkedjen meg azzal, aki elűzheti Orbán Viktort” című cikkében nem csak Karácsony Gergelyt mutatja be a The Economist. A neves hetilap előfizetőknek szánt terjedelmes cikkében arról is ír, hogy Orbán Viktor esélyesnek tartja saját választási vereségét. Pedig a választások csak szabadnak, de nem tisztességesnek ígérkeznek – mutat rá a lap.

A regnáló magyar miniszterelnök annak ellenére számol azzal, hogy  tavasszal elveszti az országgyűlési választásokat, hogy több helyen a Fidesz érdekeinek megfelelően vonták meg a szavazókerületek határait, hogy az állami média a párt szólamait harsogja, és hogy rövid úton megkurtíthatják az ellenzéki pártok állami támogatását. Vagyis a választások szabadnak, de nem tisztességesnek ígérkeznek – mutat rá az írás.

Az egyetemeket Orbán alapítványokba viszi ki, amelyeket hozzá közelállók irányítanak – ez is arról tanúskodik, hogy Orbán számol a vereség lehetőségével. Az országot mindezzel együtt sem lehet önkényuralomnak minősíteni. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azonban szintén úgy látja, hogy Orbán fél, ezért mély államot épít.

Az ellenzéki pártok győzhetnek, erre jó tíz év után első ízben van esélyük, de ez csak a feladat egyik része. A neheze csak utána következik, mert meg kell tisztítani Orbán örökségétől az országot. Olyan rendszert kell felszámolni, amely a haverok gazdagodását célozza, és amely biztosította a politikus uralmát. Viszont még ennél is nagyobb feladat, hogy Magyarország az utóbbi tíz évben – kizárólag negatív értelemben –, jelentős tényező lett Európában. Modellként szolgál a kezdő autokratáknak Lengyelországtól, Bulgárián át, Szlovéniáig. A lényeg a demokrácia lerombolása.

Az ellenzéknek azonban csak úgy van kilátása a sikerre, ha megőrzi az egységét. Akkor viszont arra mutathat példát, hogy milyen úton kell járni, miután idáig, több mint tíz éven át azt illusztrálta: így nem szabad! E remény fő letéteményese Karácsony Gergely, aki azonban óva inti a jó szándékú Nyugatot a beavatkozástól. Az ugyanis csak lovat adna Orbán alá, aki amúgy is azt hangoztatja, hogy ellenfelei a globalizmus követőiként Brüsszelben kapják az ukázokat. Ellenben jó, ha változik a nemzetközi légkör. Idetartozik, hogy Európa besokallt, amikor a kormányfő megelőzte, hogy kitegyék a szűrét a kereszténydemokrata pártcsaládból, és inkább kilépett. Viszont most már nem mondható el róla, hogy remekül boldogul az EU-ban.

A lap szerint a magyarok erős emberére Karácsony Gergely mérhet vereséget egy pártszövetség élén, erre már a helyhatósági választások bizonyítékkal szolgáltak. Itt most mindenki indul egy ellen, de a győzelemhez még tisztázni kell, ki legyen Orbán kihívója. Ha a főpolgármester, akkor ő azon lesz, hogy a feltételeket ne a másik fél diktálja, mert a miniszterelnök mindig nagyon elemében van, amikor sikerül konfrontációt kiprovokálnia – idézte a lap.

Forrás: Hírklikk