Karmelita: sajtómentes övezet 

HírKlikk 2021. december 3. 18:55 2021. dec. 3. 18:55

Budapesten lezárták az utolsó helyet, ahol a sajtó munkatársai még a kormány vezető tisztségviselői közelébe tudtak kerülni – adta hírül az Euractiv portál a 444 és a Telex portálok jelentését idézve. November 25-én zárták le azt az utcát, amelyen el lehet jutni a Karmelita kolostorhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök irodája van, és ahol a legtöbb kormányülést is tartják. 

A 444-nek a rendőrök azt mondták, hogy a lezárás oka egy építkezés, és hogy ez az állapot várhatóan évekig tart. Az építkezés a Karmelita kolostorral szemközti oldalon folyik majd, és a tervek szerint 2023-ig tart. A történelmi negyedért felelős hatóság közölte, hogy a vállalkozó kérte a forgalomszervezés megváltoztatását. Ugyanakkor néhány nappal a lezárás után, november 30-án, a kormány autói még szabadon jártak ott, és az alkalmazottak is védőöltözet nélkül jutottak be az épületbe. 

Az Euractiv szerint az építkezés egyetlen jele, hogy az újjáépítendő épület fel van állványozva, és rajta a Fejér B.Á.L. elnevezésű kivitelező szerepel, amely Orbán barátjának és szövetségese, a milliárdos Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. A sajtó hozzáférési lehetőségeit folyamatosan csökkentik, és ebben ez csupán a legutóbbi lépés. A portál emlékeztetett rá, hogy a Parlamentben néhány négyzetméterre csökkentették azt a helyet, ahol újságírók tartózkodhatnak, és ezt a helyet a képviselők nagy többsége elkerüli.  

Ugyanakkor a sajtóértekezletek és a nyilvános politikai események ritkák, amint az írásban benyújtott kérdésekre adott tartalmas válaszok is. Az erőpolitika e szűk és ellenőrzött terében a miniszterelnök hivatala előtti utca eddig látható kivétel volt – írta az Euractiv.