„Kásler Miklós egy senki az egészségügy átvilágításában"

HírKlikk 2020. május 27. 06:45 2020. máj. 27. 06:45

Pintér Sándor március 28-án kórházparancsnokokat nevezett ki az intézmények élére, irányítja a kórházak készlet-, erőforrás- és információgazdálkodását, valamint az egészségügy átalakításával múlt hónapban ő kezdett el foglalkozni kormányzati oldalról.

Lantos Gabriella, egészségügyi menedzser az ATV Start műsorában azt mondta, hogy de facto lehet nem, de gyakorlatilag már kikerül az egészségügy irányítása Kásler kezéből azzal, hogy Pintér Sándorral egyeztetnek a szakma képviselői.

A Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója úgy véli, ez azóta a levegőben lóg, amióta az operatív törzs vezetőjének Pintért nevezték ki, úgy látja, hogy az államszervezés elvéről mindent elmond ez a fajta militarizálás. Más országokban az egészségügyi problémát egészségügyi szakemberek kezelték – magyarázza Lantos.

Lantos meglátása szerint, Kásler inkább kultúrharcos, aki az elmúlt években keveset foglalkozott az egészségüggyel és az elmúlt időszakban kaotikus döntéseket hozott. Kijött az is, hogy milyen belső ellentétek vannak a klinikák és Kásler között, utalt a szakember a tesztelés fontosságának eltérő megítélésére.

Az iskolák leállítását tartja a legjobb döntésnek, viszont ő úgy látja, hogy nem a kormány hozta meg ezt, hanem a nép kényszerítette ki az intézkedést.

Egy másik jó döntés a hitelmoratórium volt. Ezeken túl, a kormány intézkedéseit inkább követő jellegűnek tartja. Úgy véli, hogy a legrosszabb döntés az volt, hogy nem kell tesztelni, ezért tűnik úgy most, hogy nagyon magas a halálozási arány.

Arra, hogy Kásler az orvosokra hárítja a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatos döntés felelősségét, azt reagálta, hogy szerinte ez ellentmondásos, férfiatlan a miniszter részéről.

Lantos szerint elgondolkodtató, hogy az egészségügy átalakítására most szánja el magát a kormány. „Varga Mihály most döntött úgy, nem hajlandó feneketlen kútba önteni a pénzt" – mondta a szakember.

Hangsúlyozta, hogy egy ilyen átalakítást egészségügyi szakembereknek kellene átgondolniuk.

Lantos megjegyezte, ez a döntés azt kommunikálja, hogy bár nyilvánosan kiáll a miniszterelnök Kásler mellett, de „igazából egy senki ebben a folyamatban", egyetlen releváns szereplő van, és az Pintér Sándor.

Forrás: atv.hu