Kásler: nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

HírKlikk 2021. április 22. 09:17 2021. ápr. 22. 09:17

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva foglalta össze a járványhelyzetet Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter.

Kásler a lapnak elmondta, „Az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést. Volt persze olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy. Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el”.

Az interjúban szóba került az úgynevezett vírus reprodukciós rátáját jelző R szám is, ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány személynek adja tovább a vírust. A szakértők szerint ennek egy alatt kell lennie, hogy csökkenhessen az új esetek száma. 

„Ez a szám novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns terjedésével 1,34 százalékra ment fel, ekkor robbant be a fertőzöttek száma. Mostanra sikerült visszavinni 0,7 környékére. Ebben benne volt a március 8-i szigorítás és az oltások hatása is. Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége. Az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot."

Forrás: Magyar Nemzet