„Kásler szándékosan veszélyezteti az emberek egészségét"

HírKlikk 2020. április 27. 16:37 2020. ápr. 27. 16:37

„Itt van Rétvári államtitkár úr? Szeretném azt üzenni Önön keresztül a főnökének, hogy szégyellje magát!” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője a Parlamentben napirend előtt, hétfőn.

Kásler szándékosan veszélyezteti emberek tízezreinek az egészségét, indokolatlanul veszélyes helyzetbe sodorta kórházakból kirakott betegek ezreit – volt, aki már el is hunyt. Semmilyen felkészülési időt nem adott sem a családoknak, sem az önkormányzatoknak, és még titkolódzik is, nehezítve a járvány elleni védelmet – sorolta.

Érthetetlennek nevezte, miért nem válaszol a kormány és az operatív törzs a kérdéseire, és miért tiltotta meg a kórházaknak is a válaszadást.

A kérdések „nem bonyolultak” és a kórházak amúgy is napi jelentésben számolnak be róluk – jegyezte meg. Néhány ezek közül: Van-e elegendő védőfelszerelés a kórházakban? Hány beteget küldtek haza? Tesztelték-e a betegeket hazaküldés előtt? Értesítették-e a betegek lakóhelye szerinti önkormányzatot, hogy ellátásra szorulót szállítanak haza?

„Ha Önök mindent jól csináltak volna, akkor nem értem, hogy mitől félnek? Miért nem adnak választ? Akkor bátran nézzenek szembe az emberekkel és mondják el az igazságot!” – mondta a pártelnök.

„Amit önök csinálnak, az azt mutatja, hogy van rejtegetnivalójuk” – tette hozzá.

Újra kérte a kormányt: kezdjék el a tömeges teszteléseket, küldjenek maszkot minden magyar állampolgárnak az állítólag az országban lévő 86 millióból; küldjenek az időseknek egy fertőtlenítőszert, maszkot és védőkesztyűt tartalmazó védőcsomagot, terjesszék ki és emeljék meg a hazaküldött betegek hozzátartozóinak az ápolási díjat, adjanak több pénzt a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Hosszabbítsák meg az álláskeresési időt kilenc hónapra, adjanak legalább nettó 100.000 forintos ellátást a munkakeresőknek, és tájékoztassák megfelelően a magyar embereket.

„A járvány elleni hatékony védekezés egyik alapvető feltétele a nyílt, teljes körű és őszinte tájékoztatás, (…)  még akkor is, ha ez nem népszerű. Önöket azonban nem a hatékony védekezés érdekli, hanem a népszerűségi mutatók” – mondta.

Kiemelte: az embereknek joguk van tudni, hogy mi történik, mi vár rájuk, és még ha a kormány szerint „hadiállapot” van is, az ellenség most a vírus.

A folyamatos titkolódzással pedig „veszélyeztetik a hatékony védekezést, bizonytalanságban tartják az embereket, így közvetlenül veszélyeztetik az emberek életét, egészségét és megélhetését” – mondta.

Eltitkolják az állásukat vesztő munkavállalók számát is, „mert nem akarnak róluk gondoskodni”; már eléri a 100 ezret azoknak a száma, akik az elégtelen kormányzati mentőcsomag miatt, vesztették el a munkahelyüket.