Katonásdi

Vasvári G. Pál 2021. április 9. 14:40 2021. ápr. 9. 14:40

A fejedelem – egy személyben uralkodó és hadvezér – szeret ám katonásdit játszani. Ne tévesszen meg senkit, hogy mundér helyett öltönyt visel! Ma reggel, a Kossuth Rádióban, ismét militáns szókészletet használt. Közben a civil lakosság s a „hadban álló sereg” a pandémia, no meg szakértők szerint a „hadvezetés” korábbi hibái miatt is jobban fogy, mint másutt: naponta több száz magyar ember hal meg. Mára is 285-en…

Árulkodó volt már az atv.hu tudósításának a címe is.

Orbán Viktor: háborús állapotok között élünk”

A miniszterelnök saját gyűjtésünk szerint ilyen szavakat, kifejezéseket használt a rádió mikrofonállványa előtt mondott beszédében: pusztít; agresszivitását tekintve jóval erősebb; más a tűzereje; le kell győzni; szuronyhegyre kell tűzni; izolálás; megsemmisíteni; háborús állapotok Magyarországon; jegyrendszer; minden háborús hangulatú; az embereknek a háborúból előbb-utóbb elegük van; akkor lesz béke, ha sikerült legyőzni; a nyomás, ami az oltást irányítók jó teljesítményéhez szükséges, garantált; kijárási tilalmat; példás fegyelmezettséggel; példamutatóan működött együtt a hatóságokkal; komoly feladat, bonyolult művelet; grandiózus logisztika(i) művelet; váratlan helyzet; nekünk estek; kell egy másik forgatókönyv; jól döntöttünk…

Említette a vakcinákat is, amiket targoncások, raktárosok, pilóták szállítanak, s „a logisztikában utána jönnek az orvosok”. Ám meglepő módon nem hangzott el sem a „Szuronyt (szurit) szegezz!” sem a „Rohamra!” parancs. Viszont a hadak ura – a „feladatszabó” – megjelölte a további kérlelhetetlen harc perspektivikus, közvetlen célját is.

Mire elkezdődik a foci EB, addigra eljutunk odáig, hogy mindenki, aki regisztrált, megkapja az oltást, és a védettségi kártyával az érdeklődők bemehetnek a meccsre”.

A becsült teljes „háborús veszteség” jelenleg csak a hadvezetés előtt lehet ismert. A „fronton elesett” magyar áldozatok hivatalosan közölt száma ma már 22 ezer 966.

Tessen mondani, nincs itt valami tragikus félreértés? Hisz’ világjárvány van, nem pedig háború… Nem lehetne katonásdi helyett inkább doktorost játszani?