Kedvenc cégétől vesz 167 millióért sporteszközöket az MLSZ

Zutyu 2020. június 3. 14:16 2020. jún. 3. 14:16

Egyszereplős közbeszerzésen nyert sportszerekre vonatkozó, 167 milliós keretszerződést a Dalnoki Sport Nagykereskedelmi Kft. Az európai közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből  kiderül az is, hogy több ezer különféle labdát kell majd szállítaniuk, illetve például kapuskesztyűket.

Az eszközöket az OTP Bozsik programja keretében fogják felhasználni, ami az MLSZ utánpótlás nevelési programja. Honlapjuk szerint, „a Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése”

A nyertes cégről többször cikkezett már a sajtó. Az azóta megszűnt Zoom.hu 2017-ben adott hírt az MLSZ egy hasonló közbeszerzéséről, akkor is labdákat szereztek be a Dalnoki Sport Nagykertől, ám az a megbízás még csak 67 millió forintról szólt. De 2018-ban is ők szállíthattak sportszereket – szintén a Bozsik program keretében zajlott 100 milliós sportszer-beszerzésen –, amiről pedig a 24.hu írt. akkoriban.

A Zoom korabeli cikkében felfedezett egy kormánypárti szálat a nyertes cég mögött. Annak két tulajdonosa van ugyanis, a névadó Dalnoki György, illetve felesége Dalnokiné Réczicza Ildikó, aki a kulcs, mert ő egy Fidesz-közeli ügyvéd, Réczicza István  testvére. Réczicza István ügyvédi irodája az első Orbán-kormány idején, komoly állami megbízások nyertese volt. Közreműködtek a diplomatalakásokat birtokló CD Hungary eladásában, de az ÁPV Zrt-től is kaptak megbízásokat. A második Fidesz-érában a washingtoni Sukoró per kapcsán bukkant fel a neve, a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda – a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával közösen – képviselte az államot. A két cég csaknem kétmilliárd forintos ügyvédi munkadíjhoz jutott az államtól.