Kelemen Hunort indítja az RMDSZ a romániai államfőválasztáson

HírKlikk 2019. augusztus 30. 17:15 2019. aug. 30. 17:15

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a novemberi romániai államfőválasztáson: erről a szövetség belső "parlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) döntött pénteken.

Kelemen Hunor elmondta: az erdélyi magyaroknak egyrészt "becsületbeli" ügyük, hogy saját jelöltet állítsanak az elnökválasztáson, jelezve, hogy egyenrangú polgárai Romániának, másrészt azt tapasztalták, az elnökválasztási kampány kiváló esély arra, hogy a közösség céljait, elvárásait az ország közvéleménye elé tárják.

Az RMDSZ államfőjelöltje tabuk nélküli, szókimondó, de nem provokáló kampányt ígért.

"Még mindig vannak 2019-ben is olyanok, akiket zavar a magyar felirat, a magyar iskola, a magyar temető, a magyar zászló, a székely zászló, a közösségi szimbólumok, de szeretném azt hinni, hogy sokkal kevesebben vannak, mint amilyen hangosak időnként" - mondta Kelemen Hunor.

Megállapította: a romániai magyarság az elmúlt időszakban többet védekezett, mint amennyit építkezett: ezen meg kell próbálni változtatni, az építkezéshez viszont több tiszteletre, bizalomra, új lendületre van szükség.

Az RMDSZ jelöltjének választási szlogenje a tisztelet - "Respekt mindenkinek" - lesz.

Kifejtette: helyre kell állítani a tiszteletet a törvény, a jog uralma iránt, de csak úgy állhat helyre a bizalom az állam iránt, ha az intézményei tiszteletet tanúsítanak a polgárokkal szemben.

A szlogen másfelől egymás értékeinek tiszteletére és elfogadására, a közösségek közti bizalom megerősítésére is utal.

"Zöld és okos, bölcs Romániát akarunk, amelynek van tekintélye Európában, amely tiszteli a nemzeti közösségeket, betartja jogait, nem fél tőlük, és amely lehetőséget teremt, hogy mindenki a saját értékeit megőrizze" - hangoztatta az RMDSZ államfőjelöltje.

A tanácskozás utáni sajtóértekezleten az elnökválasztási kampány tétjét firtató kérdésére Kelemen Hunor elmondta: nem naiv, tudja, hogy egy csodával érne fel, ha a magyar jelölt bekerülne a második fordulóba, de ettől függetlenül szerinte fontos tétje van a kampánynak, mert lehetőséget termet a bizalomépítésre a román és magyar közösség között, ezt a korábbi elnökválasztások is igazolták.