Keményen beolvasott Orbánnak a brit történész

HírKlikk 2019. június 23. 14:35 2019. jún. 23. 14:35

Európa véget kell, hogy vessen ennek a szégyennek, Orbán Viktor lebontja a demokráciát – írta a londoni The Guardian hasábjain Timothy Garton Ash neves történész, a baloldali liberális lap rendszeres szerzője. A cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök az európai uniós pénzalapok segítségével szilárdítja meg illiberális rezsimjét. Az EU-nak, amelynek új összetételű parlamentje van, és hamarosan friss vezetők kerülnek az intézmények élére, meg kell mutatnia, hogy megvédi a demokráciát saját tagállamaiban, ellenkező esetben az alapszerződés második cikkének szép szavai semmit sem érnek – hangoztatta.

Timothy Garton Ash azt mondja, hogy Magyarország immár nem demokrácia. Elismeri, hogy ez erős állítás, és hozzáteszi: alapos utánajárás előzte meg, hogy ezt így kijelentse. Kitér arra, hogy gyakran használják az illiberális demokrácia kifejezést, amivel Orbán is egyertért. Ám – teszi hozzá - az illiberális demokrácia már önmagában fogalmi ellentmondás. Hasznos lehet arra, hogy leírjuk vele a liberális demokrácia eróziójának az átmeneti szakaszát, amit Lengyelországban láthatunk - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Magyarország azonban túlment ezen – állapítja meg a brit történész, és felhívja a figyelmet arra, hogy a Freedom House emberi jogi szervezet idén a „részben szabad” kategóriába fokozta le az országot. Egyetlen más EU-ország sem részesült még ebben a megszégyenítésben. A szerző szerint a legsemlegesebb leírása a magyarországi helyzetnek a „hibrid rezsim” kifejezés lehet, vagyis az, hogy se nem demokrácia, se nem diktatúra.

A nemzeti együttműködés rendszerének jellemzőit sorra véve, Timothy Garton Ash kifejti: a kormányzó párt, a Fidesz oly teljességgel behatolt az államigazgatásba, hogy Magyarország ismét egypártrendszernek mondható. Az állami adminisztráció Orbán cimboráinak és családtagjainak jár a kedvében kormányzati szerződésekkel. Önkényeskedő adóvizsgálatokkal büntetik a független média tulajdonosait, a nem kormányzati szervezeteket, illetve az ellenzék támogatóit.

A Fidesz választási propagandájára fordítanak állami forrásokat. A helyi tervengedélyt is megtagadják olyan építésztől, aki Fidesz-ellenes nézeteiről ismert. A Fidesz már valójában lebontotta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Úgy változtatta meg a választási törvényt, hogy a Fidesz 2014-ben a szavazatok 44 százalékával jutott hozzá a parlamenti helyek 66 százalékához. Négy évvel korábban még a voksok 53 százalékára volt szükség az alkotmánymódosításhoz is elégséges többség megszerzéséhez. Gyakorlatilag kormánypárti kartellbe tömörítették a média nagy részét, amelyet már egyébként is az Orbán-rezsimhez szorosan kötődő tulajdonosok uraltak.

Idén Magyarország a 87. helyre süllyedt a sajtószabadság világranglistáján. A nem kormányzati szervezetekről szóló új törvény lényegében kiszorította Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát. A zsidó filantróp ellen az Orbán-rezsim olyan propaganda képzetalkotással szítja a gyűlöletet, ami az európai történelem legrosszabb periódusait idézi. A Soros által alapított Közép-európai Egyetemet rákényszerítették arra, hogy lényegi, diplomát adó tevékenységét átköltöztesse Bécsbe. A kormány most vonja saját irányítása alá a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit és tulajdonát.

Mindezt – folytatódik a The Guardianben olvasható elemzés – úgy valósítják meg, hogy fenntartják az európai normáknak megfelelő liberális demokrácia külső látszatát. Egy egész csapatra való, angolul beszélő fideszes szóvivő áll rendelkezésre – kezdve magával Orbánnal – ahhoz, hogy elítélje az ilyen bírálatokat. Arra hivatkoznak, hogy még mindig van független média, hogy az ellenzéki pártok nyolcat megszereztek az országnak járó 21 európai parlamenti képviselői hely közül. Hogy akad olyan amerikai felsőoktatási intézmény, amely elboldogul a törvényekkel. Mindez látszólag okos szöveg, de – mint azt a régi közép-európai zsidó mondás tartja – a féligazság az teljes hazugság.

Timothy Garton Ash kitér az orbáni pávatáncra is, amit a kormányfő az uniónak lejt, és a legnagyobb botránynak nevezi azt, hogy az illiberális ellenőrzés kiterjesztéséhez EU-forrásokat használnak fel. A The Guardian szerzője szégyennek tartja, hogy a 13 fideszes európai parlamenti képviselő továbbra is az Európai Néppárt frakciójához tartozik. Orbán romboló tevékenysége azonban nem visszafordíthatatlan. Elvégre az 1989-ben véget ért poszt-totalitárius rezsim is visszafordítható volt, és ez a hibrid rendszer sokkal sérülékenyebb. Az idén ősszel tartandó önkormányzati választásokon például az ellenzéki erők valóban hatékony koalíciója visszanyerheti Budapestet – olvasható Timothy Garton Ash véleménycikkében.

Forrás: Klubrádió