Keményen beszóltak a szenátorok Orbánnak

HírKlikk 2019. január 27. 09:25 2019. jan. 27. 09:25

Három demokrata párti amerikai szenátor határozati javaslatban kezdeményezte, hogy ítéljék el a magyar kabinetet a demokrácia aláásása és az emberi jogok megsértése miatt.

A kaliforniai Dianne Feinstein, az Illinois állambeli Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy szerint a magyar kormány igyekszik aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza a civil társadalom szerveződéseit, megsérti a sajtószabadságot és a Magyarországon menedéket kérők emberi jogait. Ezért felszólítják Donald Trump elnököt, védje meg az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat Magyarországon az Orbán-kormány támadásaival szemben - írja a Népszava.

Dianne Feinstein szenátor a határozati javaslatot ismertető közös nyilatkozatban kiemelte: 

Orbán Viktor kormánya saját újraválasztásának szempontjai szerint rajzolja át a választási térképet, az egyesülési és a vallásszabadságot sértő törvényeket alkot, megfélemlíti a médiát, valamint korlátozza a bíróságok azon lehetőségét, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány hatalma felett.

„Az Egyesült Államoknak fel kell lépnie a despotákkal szemben” - hangsúlyozta. Durbin szenátor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az elmúlt években aggasztó mértékben visszaesett a demokrácia, és hogy az ország erős embere, Orbán Viktor meghitt viszonyt alakított ki Oroszországgal. 

„Tudatnunk kell a világgal, hogy az Egyesült Államok nem áll az ilyen despotizmus mellé”

- tette hozzá.

Murphy szenátor megjegyezte: bár magában Amerikában is küzdeni kell a demokrácia megvédéséért, az Egyesült Államoknak továbbra is kötelessége, hogy védelmezze külföldön a demokratikus normákat. 

„Magyarország kulcsfontosságú szövetséges, de Magyarország összes barátját aggasztja az a kihívás, amelyet az Orbán-kormány intéz a jogállamiság ellen”

 - fogalmazott a szenátor, és azt ígérte, tovább fognak küzdeni azokért a közös értékekért, amelyeken az amerikai-magyar viszony nyugszik.

Forrás: Népszava