Kémkedéssel vádolja a spanyol kormányt a katalán parlament elnöke

HírKlikk 2020. július 15. 09:09 2020. júl. 15. 09:09

A katalán parlament elnöke hivatalos nyomozást követel, mert szerinte mobiltelefonja egy ideig kormányzati kémkedés célpontja volt.

Roger Torrent azt állítja, hogy az izraeli NSO vállalat által fejlesztett Pegasus kémprogrammal figyelték a telefonját, amit csak kormányok vásárolhatnak meg, és használhatnak a bűnüldözésben és a terrorizmus elleni harcban.

A katalán politikus azt mondta, ez a bizonyíték arra, amit már tudtak, hogy a spanyol állam megfigyeli a politikai ellenfeleit. „A kémkedés, amelynek célpontja voltam, megsérti a magánélethez való jogomat, a kommunikáció titkosságához való jogomat, és a jogomat, hogy politikai projekteket dolgozhassak ki, törvénytelen beavatkozás nélkül. De ezen a konkrét ügyön túlmenően, ami igazán fontos, az az, hogy ezek az esetek bizonyítják a függetlenségünk elleni támadás általános létezését" – jelentette ki újságírók előtt Roger Torrent, a katalán parlament házelnöke.

Az Euronews azt írja: El País és a Guardian nyomozása szerint, Torrent telefonját 2019-ben hallgatták le, amikor a függetlenségpárti politikus számtalan politikai gyűlésen vett rész, valamint tanúskodott a spanyol legfelsőbb bíróság előtt, amikor a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjét ítélték 9–13 év börtönre. A napilapok vizsgálata szerint, két másik, köztudottan függetlenségpárti katalán politikust is megfigyeltek.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány nem volt tudatában annak, hogy a három telefont esetleg feltörték. Hozzátette, hogy minden ilyen lépéshez bírói engedély szükséges.