Képviselőjelölti vita Miskolcon, a kettes körzetben

HírKlikk 2021. szeptember 26. 11:00 2021. szept. 26. 11:00

Érdekes összecsapást hozott tegnap este a Partizán egyéni választókerületi vitasorozatának utolsó állomása, ahol Hegedűs Andrea, a DK és dr. Varga László ,az MSZP-P képviselőjelöltje ütköztette álláspontját.

A megszokott bemutatkozókon és záróbeszédeken túl, a jelöltek a mélyszegénységről, a panelprogramról és a kormányváltás-rendszerváltás témaköréről fejtették ki véleményüket, de egyéb témák is szóba kerültek, a helyi fejlesztéseken keresztül az ózdi és a zuglói jelölti botrányokig. 

A két jelölt közti legnagyobb különbség az volt, hogy míg a Hegedűs Andrea folyamatosan és kitartóan Dobrev Klára embereként pozicionálta magát, addig dr. Varga László elsősorban a társadalmi kapcsolatait, beágyazottságát és nyerési esélyét helyezte az előtérbe. Hegedűs Andrea 19-szer mondta ki Dobrev Klára nevét, Miskolcét hatszor, a választókörzethez tartozó környező települések nevét viszont egyszer sem, ezzel szemben Varga folyamatosan Miskolcra és a környező településekre hivatkozott.

A vita során végig jól látszott, hogy míg Hegedűs Andrea elsősorban a DK-s szavazatokba és Dobrev Klára népszerűségébe kapaszkodik, Varga inkább az ismertségére és az eddigi eredményeire támaszkodik. 

Hegedűs Andrea legfontosabb témája, az úgynevezett „vízbomba” volt, amely alatt Miskolc elavult vízközmű hálózatát értette (nem egy vízzel töltött lufit, amit a szó eredetileg jelent), ezzel szemben Varga visszatérően a város igen sanyarú helyzetben lévő tömegközlekedésének megoldására sürgetett és ígért kormányváltás esetén kormányzati beavatkozást és segítséget. 

A panelprogramban egyetértés alakult ki, mindketten folytatnák az épületek programszintű felújítását, ami nem is csoda, hiszen a legutóbbi baloldali városvezetés idején a városi panelek egyharmada megújult, ráadásul ekkor Hegedűs önkormányzati képviselő volt, Varga pedig frakcióvezető. 

A mélyszegénység témakörében Varga felrótta Hegedűsnek, hogy nem vett részt előző este a roma szervezetek által kezdeményezett pódiumbeszélgetésen és azt hangsúlyozta, hogy az érintettekkel való értelmes párbeszédet követően, az államnak kell beavatkozni a miskolci szegregátumok helyzetének megoldása érdekében. Hegedűs Andrea – lévén pedagógus – inkább az oktatáson keresztül látná a megoldást és azzal igyekezett menteni az előző esti távolmaradását, hogy éppen Miskolc Lyukó nevű szegregátumában sétált.

A kormányváltás-rendszerváltás témakörében a 2/3-os törvényeket illetően, a jelöltek nem értettek egyet, mert míg Hegedűs ismét Dobrev Klára alkotmányozó ötletére hivatkozott, Varga kétségekkel fogadta annak végrehajthatóságát és inkább arra koncentrált, hogy minél több körzetet meg kell nyerni a választásokon a minél nagyobb parlamenti többség érdekében, mert csak úgy lehet alkotmányt módosítani.

A záróbeszédekben Varga ismét hangsúlyozta, hogy egy, a Népszava és lapunk által is szemlézett kutatás szerint ő képes legyőzni a Fideszt a körzetben, Hegedűs Andrea egy furcsa stílusú, leginkább a slampoetry-re hasonlító záróbeszédet adott elő, amelyben szerepelt egy mondat, amit azóta sem tudtunk megfejteni:

„A közélet számomra korrumpálódás létforma.” 

Aki tudja a megoldást, küldje be a szerkesztőségünkbe postai levelezőlapon. 

Szavazni kedden 18:00-ig lehet.