Kérdés a kormányhoz: mindenki hazudik csak Önök nem?

HírKlikk 2020. május 19. 08:07 2020. máj. 19. 08:07

Elsősorban a koronavírus-járvány elleni védekezésről, valamint az áldozatok segítéséről kérdeztek a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.

Korózs Lajos, MSZP-s képviselő, Mindenki hazudik csak Önök nem? címmel a Bajcsy-Zsilinszky Kórházról tett fel kérdéseket. Azt firtatta, igaz-e, hogy az egészségügyi dolgozókat csupán március végén kezdték szűrni és csak szúrópróbaszerűen, igaz-e, hogy kétméteres gipszkarton fallal választották el a koronavírusos betegeket a többitől, közös mosdót kellett használniuk, és amíg nem derült ki a teszteredmény, közös kórteremben feküdtek az ellátottak, továbbá igaz-e, hogy nem állt rendelkezésre eljárásrend a kórházban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kifejtette: az állítások nem igazak. A kórház dolgozói közül eddig 24-nek lett pozitív eredménye, ők enyhe tüneteket mutatnak vagy tünetmentesek – közölte. Hozzátette: a kontaktuskutatások során, nem találtak semmilyen direkt kapcsolatot a kórházi fertőzés és a Pesti úti idősotthonban előforduló megbetegedések között.

Közölte: ugyanakkor a főváros fenntartásában lévő idősotthonok minden tizedik lakója fertőzött, az elhunytak közül minden hatodik ilyen intézményben él. Az összes idősotthonban igazolt fertőzöttek több mint a fele fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki – fűzte hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s képviselő, arról beszélt, hogy Müller Cecília korábban azt mondta a Pesti úti idősotthonról, hogy az első igazolt eset egy dolgozóé volt, de máshogy is bekerülhetett a vírus az intézménybe, vagyis elismerte, hogy akár a kórházból is bekerülhetett a fertőzés. Ráadásul más idősotthonokban szintén voltak fertőzések, mégis mindig csak a Pesti útiról beszélnek – tette hozzá.

Kásler Miklós arra kérte a képviselőt, ne használja fel a betegek szenvedését, a tragikus eseményeket arra, hogy az embereket kegyeletsértő módon hangolja.

Forrás: MTI/Hírklikk