Keresztény szabadságra megy a kormány

Föld S. Péter 2019. augusztus 1. 08:37 2019. aug. 1. 08:37

Orbán Viktor Tusnádfürdőn bejelentette: azt tervezi, hogy a következő 15 évben bevezeti Magyarországon a keresztény szabadságot. Sokan nem értették akkor ezt a mondatot, pedig, ha a miniszterelnök kegyesebb hozzánk, érthetőbben is megfogalmazhatta volna, amit mondani akart. Akkor még nem tudtuk, amit most már igen: ezzel a felvezetéssel Orbán azt akarta jelezni, hogy három hétre szabadságra küldi a kormányát.

Szabadságra megy tehát a kormány, hamarosan indulnak a miniszterek és az államtitkárok a közeli és távoli uticélok felé. Három hetet adott nekik a miniszterelnök, ennyi idejük lesz, hogy feltöltsék a lemerült akkumulátoraikat, hogy azután ősszel újult erővel vethessék magukat a közéleti csatározásokba. Hogy hova mennek pihenni a miniszterek, azt nem kötötték a nyilvánosság orrára, egyedül Gulyás Gergely nem csinált titkot abból, hogy Franciaországba megy. A többiek hallgatnak, mint sír, és – szemben a korábbi évek gyakorlatával - nem árulják el, hogy hova mennek.

Talán azért is ez a titkolózás, mert – a Publicus intézet legfrissebb felmérése szerint - 3,7 millió magyar, akik feltehetőleg nem tagjai a kormánynak, ebben az évben sehova sem utazik nyaralni. Őket nem akarják a miniszterek és államtitkárok fölöslegesen hergelni azzal, hogy elmondják, merre süttetik a hasukat, s mely tengerek hűs hullámaiban merítik meg habtestüket.

Nem vonnánk le ebből semmilyen következtetést, például nem mondjuk azt elhamarkodottan, a tények alapos ismerete nélkül, hogy a közel négymillió honfitársunk azért nem megy nyaralni, mert egyszerűen nincs rá pénze. Nem biztos ugyanis, hogy ezért maradnak otthon. Emlékszünk még a kereszténydemokraták fényes tekintetű nagyágyújának néhány évvel ezelőtti megállapítására, amikor Harrach Péter azt találta mondani, hogy sok gyerek azért megy üres gyomorral az iskolába, mert náluk életforma, hogy nem reggeliznek.

Most meg az lett életforma, hogy a magyarok nem elhanyagolható hányada nem nyaralni. Mehetne, mert megtehetné, de nem szeret kikapcsolódni, pihenni, utálja jól érezni magát. Ilyenek vagyunk, mi magyarok, és nem kizárt, hogy a kormány tagjai ezért nem árulják el, hol fognak idén nyaralni. Ha nem tudunk semmit a nyaralásukról, az már majdnem olyan, mintha nem is nyaralnának.

Itt jegyeznénk meg, megint csak a teljesség igénye nélkül, hogy Orbánék valamire készülnek. Megszorításnak talán nem neveznénk, maximum csomagként lehetne említeni, ami jön, de tény, hogy nem lesz jó a magyar embereknek. Nemcsak a kormánytagok némasági fogadalma utal erre, hanem az is, hogy Orbán Viktort rövid időn belül másodszor fotózták le, amint nem magángépen, hanem egy sokak által elérhető és megfizethető fapados járaton utazott. Az első esetben Milánóból, most legutóbb meg Oroszországból érkezett haza a miniszterelnök, egyszerű utasként, semmilyen kedvezményt nem vett igénybe, sorban állt, várakozott, még tán bosszankodott is, ha volt miért.

Ezt sugallja mostanság nekünk a kormány: hogy legyünk egyszerűek, mint az ék, s még véletlenül se urizáljunk, mint a magát parasztgyerekként leíró Rogán Antal tette egykor. Ha kérdezik, merre jártunk a nyáron, mutassuk meg a fapadoson készült fotót. Még jobb, ha nem mondunk semmit – az már majd olyan, mintha nem mentünk volna sehova.