Kesztyűs kézzel bánik az ügyészség a kamupártokkal

HírKlikk 2019. április 25. 11:47 2019. ápr. 25. 11:47

Nem visszatérítésre ítélték, hanem pénzbüntetésre – ezzel magyarázta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, miért kellett csupán 300 ezer forintot fizetnie egy kamupárt elnökének úgy, hogy 20 millió forinttal nem tudott elszámolni.

Mint ismeretes, kedden a Fővárosi Főügyészség egy parlamenten kívüli párt elnökére kirótt pénzbírságról számolt be. A 37 éves férfi a közlemény szerint az alapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt egy az Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott, a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt végül el nem érő pártnak. A pártelnök csaknem 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, a hiányt egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákkal próbálta igazolni.

A férfi ellen a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A per előkészítő ülésen a férfi beismerte a terhére rótt bűncselekményt, a bíróság pedig jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

– Olyan ez, mint a betörő megbüntetése: az állam nem arra ítéli az elkövetőt, hogy térítse meg a sértett kárát, hanem pénzt vesz el tőle, amikor pénzbüntetést szab ki rá – konstatálta a Népszavának Ligeti Miklós. A szakértő hozzátette: ez az eset is megerősíti azt, amit a Transparency International Magyarország már 2013 óta hangoztat, miszerint a kampányfinanszírozás nem is jó másra, mint közpénzmilliárdok büntetlen lenyúlására.

Ligeti egyébként arra jutott, hogy a most elítélt pártvezető vélhetően az egyéni jelöltek után járó támogatásával nem tudott elszámolni. Az ügyészség egyébként nem tért ki a férfi és a pártja nevére, a HVG viszont úgy tudja, hogy Kovács Szabolcsról, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) elnökéről van szó.

Az ügyészség a lapnak nem küldte el a bíróság indoklását és azt sem tudták meg: nem félnek-e attól, hogy precedenst teremt az, ha valaki nem számol el 20 millió forinttal, akkor csupán 300 ezer forintot kell megfizetnie?

Forrás: Népszava