Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerüljük a legrosszabbat!

Karácsony Gergely 2020. március 14. 17:52 2020. márc. 14. 17:52

A felelősségvállalás új korszaka van most. Jó időre, nem is tudjuk, milyen hosszú időre, újra kell szerveznünk az életünket, változtatnunk kell a szokásainkon. Ebben a legfontosabb, hogy minden eddiginél jobban kell figyelnünk egymásra, különösen és mindenek előtt az idős emberekre, családban és azon kívül is. A járványt megállítani nem tudjuk, terjedésének ütemét tudjuk befolyásolni, de akkor és csak akkor, ha mindent alárendelünk mostantól az emberi élet védelmének.

Mostantól minden alkalommal azzal kell kezdenünk, hogy kifejezzük tiszteletünket azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvánnyal. Mindenek előtt az egészségügyben dolgozóknak, és azoknak is, akik a város működését biztosítják: a tömegközlekedésben dolgozóknak, a város tisztaságáért felelős embereknek. Mindenkinek, aki a közösségért tesz. Köszönjük.

Arra kérem a budapestieket, és mindenkit, minden eddiginél jobban figyeljünk egymásra. Arra kérem az idősebbeket, kerüljék a nyilvános helyeket, kerüljék a szociális érintkezést, amennyire csak tudják. Arra kérek minden budapestit, lehetőségei szerint, a legkevesebb érintkezést vállaljon a következő hetekben. Arra kérem a budapesti munkaadókat, minden lehetőséget használjanak fel az otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtésére, a szakaszos munkakezdés bevezetésére, hogy így csökkentsük a városi tumultust. Most majdnem minden azon múlik, betartjuk-e a szabályokat, képesek vagyunk-e szolidáris közösségként viselkedni.

Ennek jegyében hoztunk ma döntéseket a budapesti operatív törzsben, és a kerületi polgármesterekkel való konzultáció során.

– Hétfőtől bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék. Ahol szükséges, ott a gyermekek felügyeletéről, ügyeleti rendről a kerületi polgármesterek gondoskodnak.

– Holnaptól bezárnak a fővárosi gyógyfürdők, és zárva tart az állatkert is.

– A közösségi közlekedésben dolgozók védelme érdekében, hétfőtől nem lehet felszállni a buszokon az első ajtókon.

– Folyamatosan nyomon követjük az utasforgalmi adatokat, ha szükséges, azonnal beavatkozunk a terhelés csökkentése érdekében.

– Aki teheti, kérem, most kerülje a tömegközlekedést, különösen csúcsidőben. Ha teheti, használjon alternatív közlekedési eszközöket. Ennek jegyében, a Bubi közösségi kerekpár-szolgáltatás árát a technológiailag lehetséges legkisebb összegre, mindössze 100 forintra csökkentjük.

– Fontos, hogy a rendkívüli szabályok betartását senkinél ne akadályozzák anyagi okok. Ennek érdekében, a város és a kerületek vállalják, hogy saját munkavállalóikat anyagi kár az intézkedések miatt nem érheti. Hasonló döntések megfontolását javaslom a kormánynak is.

Tudjuk, hogy ezen intézkedésekkel a város túlterjeszkedhet anyagi lehetőségein. De az emberélet nem lehet pénzkérdés. Ezzel együtt, a válság Budapestre vonatkozó pénzügyi következményeinek felmérésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes vezetésével alakul munkacsoport.

Biztosítani kell a legkiszolgáltatottabbak szociális ellátását, ezt a munkát Gy. Németh Erzsébet vezeti.
A közlekedéssel kapcsolatos döntéseket Dorosz Dávid vezetésével készítjük elő.

Budapest sokadjára mutatja a bajban szolidáris arcát. Sok önkéntes felajánlás érkezik hozzánk és a kerületekhez, ezek koordinálását Kerpel-Fronius Gábor végzi.

Hétfőtől minden nap ülésezik a fővárosi operatív törzs Tüttő Kata főpolgármester-helyettes irányításával. És hétfőtől minden nap tájékoztatást adunk a döntéseinkről. Mert minden információ a budapestiekre tartozik.

Vigyázzunk egymásra, különösen az idősebbekre, minden eddiginél jobban. Legyünk igazi közösség, szolidáris város.

Forrás: Facebook