Két és félmillióért küzd egy hajléktalan ember ellen Orbán hivatala

Zutyu 2020. február 22. 18:57 2020. feb. 22. 18:57

A Képviselői Irodaház előtt Fedél Nélkült áruló hajléktalan férfi, Sütő Kálmán beperelte a magyar államot az úgynevezett hajléktalan törvény miatt. A Miniszterelnöki Kormányiroda képviseli a magyar államot a hajléktalan férfi ellen, ők pedig az egykori kesmás vezér ügyvédi irodáját bízták meg a per lezárultáig. Varga István irodája 2 millió 540 ezer forintot kap az ügy jogerős lezárultáig. 

Sütő Kálmán, a Fehérháznak is hívott Képviselői Irodaház előtt árulja elsősorban a politikusoknak és munkatársaiknak a hajléktalanok lapját, a Fedél Nélkült. Közéleti aktivitására jellemző, hogy rendszeres résztvevője a kormányellenes tüntetéseknek, de még esetleges képviselőjelöltként is felmerült a neve a 2015-ös veszprémi időközi választáson.

Az indulás végül nem jött össze, mert nem kapott elég ajánlást hozzá. De Kálmán bácsi akkor is bekerült a hírekbe, amikor a hajléktalan törvény életbe lépésekor el akarták vinni a rendőrök, mert rossz helyen árulta a lapot. Az ügyet Tóth Bertalan szocialista pártelnök szőtte bele egy napirend előtti felszólalásába. A sztorinak utánajáró HVG azt írta, végül nem kísérték be a hajléktalant az őrszobára. 

Az most – a Miniszterelnöki Kormányiroda szerződéseiből – derült ki, hogy Sütő Kálmán a hajléktalan törvény miatt jogalkotással okozott személyiségi jogi pert indított a magyar állammal szemben. A jogvesztett férfi sérelemdíjat is szeretne kapni a pereskedés során. A kormány törvénykezése nyomán, ugyanis 2018. októbere óta szabálysértésnek minősül a közterületek életvitelszerű használata, vagyis praktikusan az utcán élés. 

Kálmán bácsit nem tudtuk elérni, de jó esély van rá, hogy neki nincsen pénze ügyvédre, és magát képviseli a bíróság előtt. Orbán Viktor hivatalát viszont Varga István ügyvéd képviseli, aki a per jogerős lezártáig 2 millió 540 ezer forintos munkadíjra jogosult. Vagyis egy profi ügyvédcsapattal kell majd szembeszállnia a hajléktalan férfinak. 

(Varga Istvánról pedig azt érdemes megemlíteni, hogy ő az a volt képviselő, aki kénytelen volt távozni a kormánylapokat működtető Kesma éléről, mert kiderült, hogy szerinte a jó tollú újságírók a másik oldalon vannak és ő is az ellenzékinek nevezett független sajtóból tájékozódik. )

Próbáljuk megszólaltatni Kálmán bácsit is az ügyben, addig is míg elérjük, érdemes felidézni a HVG egy jó pár évvel ezelőtti interjúját. Sütő Kálmán ebben elmondta, pártállástól függetlenül vásárolják nála az újságot a képviselők, de Orbán Viktor miniszterelnök az interjúig nem vásárolt tőle, igaz, a kormányfő egyik testőre már igen.