Két napja van Borkainak, hogy visszalépjen

Németh Péter 2019. november 5. 09:09 2019. nov. 5. 09:09

Bejött a Fidesz számítása: jelentősen lanyhult a kritikák, publikációk száma az idő múlásával – Borkai-ügyben. A győri polgármester botránya épp egy hónappal ezelőtt robbant ki, ráadásul olyan erővel, amely megrendítette mind Borkai Zsoltot, mind pedig pártját, a Fideszt.

A felvételeket egy „azördögügyvédje” blog ismeretlen szerzője tette fel a világhálóra; védhetetlen helyzetben mutatva a volt olimpikont. Hiába jelentek meg hasonló tartalmú, szexuális töltetű, vagy éppen korrupciós és drogos ügyletekre utaló képek más politikusokról is, ezek nem tudták elterelni a figyelmet a yachtos, kurvás, drogos kombinációról. A történteket kénytelen volt maga az érintett is elismerni, legalább is annyit bevallott Borkai, hogy a felvételeken ő látható, amiért bocsánatot is kér a családjától, a többi viszont manipuláció és feljelentést is fog tenni. Nos, feljelentésről – részéről – azóta sem értesültünk, viszont arról igen, hogy többen is a nyomozó hatóságokhoz fordultak vele szemben.

Az ügy akkora vihart kavart, hogy jelentős mértékben befolyásolta a választási eredményeket; az október 13-i önkormányzati választások idejére az ország lakosságának döntő többsége értesült a tengeri kalandról, sőt látta is a róla készült képeket, egyszerűbben: látta Borkai csupasz fenekét. A blog szerzője is gondoskodott a téma napirenden tartásáról; naponta küldött az internetre új híreket, mélyítette a Fidesz morális válságát. A tényfeltáró újságírók is lendületbe jöttek: elővették és részletesen taglalták azokat a korrupciósnak tűnő machinációkat, amelyek Borkai és ügyvédje körül bukkantak fel.

Utóbbiakkal kapcsolatban csaknem mindenki egyértelműnek vélte, hogy abban részes maga a Fidesz vezérkara is, és az is érzékelhető volt, hogy újabb részletek kerülnek nyilvánosságra, az bajba sodorhatja magát a kormányt is. Vagyis Orbánnak és társainak világossá vált: Borkait magára kell hagyni, mint egy erkölcsileg – a szexuális tartalom miatt – vállalhatatlan figurát és, noha Kövér László teljesen ejtette volna őt, úgy kell tőle elhatárolódni, hogy Győr azért megmaradjon a Fidesznek.

A miniszterelnök terve bejött: Borkai a történtek ellenére megnyerte a választást, újra polgármester lett, és bár a Fideszből kilépett, a párt, amely a közgyűlési többséget is megszerezte a városban, ottmaradt mögötte. Orbán azzal is kalkulált, ismerve az ellenzék természetét, sajtójának következetlenségét, idővel elcsendesül a botrány, Borkai fokozatosan kiszorul a médiából, némiképp elfelejtődik az ügy. És így is történt: az elmúlt héten már alig találkozhattunk a hajdani olimpiai bajnok nevével, Borkai csak akkor került be a hírekbe, ha nem jelent meg valahol, ahol hivatalosan meg kellett volna jelennie.

Eltűnt a világhálóról az ördög ügyvédje is, hiába ígért újabb leleplező írásokat és jelentette be, hogy tényfeltáró írásait kiterjeszti a kormány tagjaira is – elsőként Rogán Antal nevét említette -, ezek elmaradtak. A szerzőnek, aki egyértelműen Borkai és vélhetően a Fidesz – belső körihez tartozik – egyszerűen nyoma veszett; sokan már kriminális magyarázatot adtak váratlan eltűnésének. Természetesen nem tudjuk, hogy az ügyvéddel – ha az – történt-e valami, vagy csak simán otthagyta a nyilvánosságot, annyit azonban megállapíthatunk: nélküle nem fejlődött tovább a történet.

Ezzel együtt maga Borkai, akit immár magányos szereplőként akar feltüntetni a pártja, a történtek miatt bujkálásra kényszerült. Folyamatos szökésben van, igyekszik elkerülni, hogy találkozzon bárkivel, aki kellemetlen perceket okozhat neki, nem vállal nyilvánosságot, még olyan mértékben sem, hogy végigmenjen a győri utcákon. Személye, bármennyire is elcsendesült az érdeklődés iránta, folyamatos botrány-forrás, bármikor újra fellángolhat, és súlyos károkat okozhat az őt delegáló pártnak. Ezt a Fidesz is pontosan tudja, mint ahogy azt is: megoldást kell találnia Borkai eltávolítására, lehetőleg úgy, hogy a város megmaradjon a kormány érdekeltségi köreibe, és ama bizonyos korrupciós ügyek se indítsanak el újabb lavinát.

Nehéz lecke, amelynek megoldását minél hamarabb meg kell találni. Márpedig csütörtökön Győrben alakuló ülést tart az új testület, mégpedig a megválasztott polgármester vezetésével. A helyi ellenzék, új erőre kapva, hiszen itt már nem lehet elbújni, Borkai nem tehet esküt egy zárt, a nyilvánosság elől elzárt szobában, akciókat indít, ismét Győrre, a Fideszre, Orbánra irányítva a figyelmet.

Márpedig ezt nem akarhatja a kormányfő, és bármennyire is hisz az ügy fokozatos kihűlésében, azt is tudja, hogy innen kezdve Borkai minden egyes szereplése lehetőséget ad a támadásokra, az ügyek felmelegítésére, sőt új szálak kibogozására. Orbánnak tehát csak az lehet most az érdeke, hogy még a csütörtöki közgyűlés előtt visszaléptesse Borkait, akkor is, ha azt már bizton tudja, hogy az ördög ügyvédje nem áll elő új információkkal.