Két választás egy napon: szó sincs spórolásról, ez a Fidesz politikai érdeke!

HírKlikk 2022. június 28. 20:02 2022. jún. 28. 20:02

Szó sincs spórolásról; a Fidesz „kőkemény” politikai érdeke, hogy egy napon tartsák az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője a Parlamentben kedden.

„A Fidesz nem módosítaná a „gránitszilárdságú” alaptörvényét, ha a politikai érdeke nem ezt diktálná” – mondta Tóth az alaptörvény 11. módosításának vitájában vezérszónoki felszólalásában.

Megköszönte Kósa Lajos „őszinteségét”, aki szerinte felszólalásában erre rávilágított, amikor azt mondta, a spórolás csak „egy mellékes hatása” a két választás összevonásának; s hogy az európai parlamenti választás nem Európáról, hanem a belpolitikáról szól.

„Tulajdonképpen ennyi. Ez az indoka ennek a módosításnak” – jelentette ki Tóth.

Mint mondta, „csalódott” Kósában, aki volt debreceni polgármester létére „úgy írta le az önkormányzati választást, mintha az nem (...) a településeken élő emberekről szólna”; s hogy az tulajdonképpen „a politikai eliteknek valamilyen egyeztetési mechanizmusa”.

A frakcióvezető leszögezte: a demokrácia egyik alapköve, hogy legközvetlenebb lakókörnyezetünkben meghatározhatjuk, ki képviseljen minket, kikben bíznak a helyi lakók, kik dolgoznak majd értünk, és helyben milyen fejlesztések történjenek.

„Sajnálom, hogy ennyi idő után ezt elfelejtette” – címezte Kósának.

Mint mondta, a Fidesz politikai érdeke az, hogy az önkormányzati választás ne a településekről szóljon, hanem „egy országos kampányt akarnak erre ráfűzni”; egy olyan belpolitikai kampányt, amelyben „az európai parlamenti választásokra fölhúzva lehet folytatni a Brüsszel elleni, az Európai Unió elleni „küzdelmet”, lehet a frázisokat pufogtatni, és (...) a választók figyelmét elvonni arról, hogy amúgy pedig a saját településük sorsáról fognak dönteni.”

A tervezett alaptörvény-módosítás vármegyékre vonatkozó részéről, amely szerint a Fidesz-kormány a megyéket vármegyékké nevezné át, a frakcióvezető azt mondta: az azt célozza, hogy a Fidesz vezetőinek kommunista múltját eltakarják, például Orbánét és Kövérét, akik „kivették a kommunista rendszerben a részüket”, és tagjai voltak az akkor működő kommunista szervezeteknek.

Leszögezte: pártja nem támogatja az alaptörvény-módosítást.